Algemeen

Twee keurmerken voor beveiligen van woningen lopen uiteen

De twee keurmerken voor het beveiligen van woningen, te weten het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en BORG Bouwkundige Beveiliging, verschillen zodanig dat ze naast elkaar kunnen bestaan. Dat is de uitkomst van een discussie tijdens de BORG-PKVW-dag.

Stan de Krom, als adviseur betrokken bij de totstandkoming van beide keurmerken, verklaart dat PKWV alleen voor woningen is bedoeld en uitgaat van één risiconiveau. Dit keurmerk is tevens op de woonomgeving gericht. BORG is ook geschikt voor kleinere bedrijven en richt zich alleen op het pand, waarbij diverse risiconiveaus worden onderscheiden. Voor de meeste woningen maakt het echter niet uit of voor BORG of PKVW wordt gekozen. De meeste verzekeraars accepteren beide keurmerken, en de kwaliteit van de geleverde beveiliging bevindt zich op hetzelfde niveau.

Aan een certificaat van BORG is geen termijn gekoppeld, terwijl een PKWV-certificaat tien jaar geld is. Inhoudelijk zijn er ook verschillen. PKVW eist bijvoorbeeld rookmelders en buitenverlichting, en voor nieuwbouw gelden andere eisen dan voor woningen van ouder dan twee jaar. In de praktijk wordt BORG vaker toegepast bij woningen in hogere risicoklassen dan waarvoor PKWV is bedoeld.

Gebaseerd op: Beveiliging
Build for Life