Vastgoed

Twee Belgen op vijf bereid zoekgebied voor woning uit te breiden voor duurzame woning

Twee Belgen op vijf bereid zoekgebied voor woning uit te breiden voor duurzame woning
Betaalbaar wonen en duurzaam bouwen en verbouwen zijn de centrale thema's. Een logische keuze, want ruim twee op de vijf Belgen (43%) is bereid zijn of haar zoekgebied voor een woning uit te breiden, met het oog op een meer duurzame woning.

Verbouwtips tijdens workshops op Batibouw Academy

Uit de peiling van iVox* in opdracht van Batibouw, kwamen enkele opmerkelijke conclusies. Zo is duurzaamheid niet meer weg te denken in het (ver)bouwproces van onze landgenoten. Onder die noemer vallen vooral isolatie voor energiezuinigheid (73%), hernieuwbare energiebronnen (58%) en efficiënte manieren om te verwarmen (45%). Twee Belgen op vijf (43%) zijn zelfs bereid om hun zoekgebied naar een stekje uit te breiden, specifiek voor een duurzame woning.

Joan Condijts, CEO van FISA - de onderneming die Batibouw organiseert:

"Consumenten overleggen voor belangrijke bouw- en verbouwbeslissingen liever in persoon. Daar spelen we met de Batibouw Academy op in: exposanten en experts geven er zeven dagen lang seminaries om tips en tricks te delen. Energie is een hot topic, maar ook thema’s als budgetbeheer en alternatieve woonvormen komen aan bod. Er is voor ieder wat wils. En dat tijdens twee weekends in plaats van één."


Gezocht: overheidssteun voor duurzaam wonen, in heldere taal

De studie geeft ook aan dat 61% van de Belgen de energiezuinigheid van een woning belangrijker vindt dan het uiterlijk ervan. Meer dan de helft van de respondenten (52%) die al een woning bouwde of verbouwde of dat het komende jaar van plan is, vertelt ook dat ze wilden dat ze meer hadden geïnvesteerd in duurzame opties.

Voor die duurzame opties kijkt ruim vier op de vijf Belgen (81%) naar de overheid: de overgrote meerderheid vindt dat die meer zou moeten doen om duurzaam wonen te ondersteunen. Zo zouden jongeren en nieuwkomers op de woningmarkt bijvoorbeeld meer overheidssteun moeten krijgen bij het aankopen van een eigen woning, vindt twee derde (67%) van de ondervraagden. En dat in begrijpbare woorden, zonder jargon.

Subsidieregelingen voor duurzaam (ver)bouwen zijn namelijk niet eenvoudig te begrijpen, meent drie op de vijf (61%) Belgen.

Ongetwijfeld voer voor discussie tijdens het Bouwforum op Batibouw, op vrijdag 23 februari. Op dat netwerk- en informatie-event voor professionals, gehost door Embuild, komen verschillende partijvoorzitters debatteren over betaalbaar en duurzaam wonen, overheidsinvesteringen en aantrekkelijke bouwjobs.

Batibouw vindt plaats van zaterdag 17 tot en met zondag 25 februari 2024 in Brussels Expo, van 10u00 tot 19u00. Dinsdag 20 en woensdag 21 februari zijn sluitingsdagen.

Alle praktisch Batibouw informatie vindt u hier.

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Batibouw tussen 11 en 16 januari 2024 bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. Wanneer er in dit onderzoek wordt verwezen naar ‘Belgen’ bedoelen we hiermee ‘Belgen die 25 jaar of ouder zijn’. Wanneer er in dit onderzoek wordt verwezen naar 'jongeren', bedoelen we de leeftijdscategorie 25- tot 34-jarigen