Algemeen

Twee Aluminium Awards voor bouw

Op de Bouwbeurs werden dit jaar twee Aluminium Awards uitgereikt. Daarnaast kregen drie inzenders een Innovatieprijs, één een Milieuprijs en één een Designprijs.

De twee ‘hoofdprijzen’ zijn voor Sorba Projects uit Winterswijk en voor de combinatie van Bayards Aluminium Constructies uit Nieuw-Lekkerland en het Ingenieurs Bureau Amsterdam (IBA). De winnende projecten zijn het ING House in Amsterdam, ontworpen door Meyer en Van Schooten en de Uiverbrug in Amsterdam, ontworpen door Jan Brouwer.
Volgens het juryrapport heeft Sorba Projects het materiaal zeer waardig en promotioneel toegepast. De dubbelgekromde aluminium gevelpanelen van het ING House zijn met explosies zeer nauwkeurig in vorm gebracht en hebben een bijzondere oppervlaktebehandeling ondergaan. Het gebouw staat op een in het oog springende plaats langs de autosnelweg van Schiphol naar Amsterdam-Zuid. Het vormt daardoor een uitstekende reclame voor aluminium.
De Uiverbrug bevindt op een minder opvallende plaats, op een steenworp afstand van het ING House. Hij ligt op een meter of vijftien van de bestaande brug voor langzaam verkeer over de Riekerhave. De voorzitter van de jury, prof.ir. Jan Brouwer van XX Architecten, trok zich uit het juryberaad terug tijdens de beoordeling van deze inzending. Hij is namelijk zelf de ontwerper. De overige juryleden besloten unaniem de Aluminium Award aan de Uiverbrug toe te kennen. Brouwer is zeer enthousiast over de mogelijkheden van aluminium. “Wat ik interessant vind is de samenwerking tussen ontwerpers, constructeurs en industrie. Die kom je tegen bij aluminium. Er wordt steeds meer in de constructieve sfeer gewerkt met het materiaal”, aldus Brouwer.

Ontbreken
De Aluminium Award werd voor de vijfde keer uitgereikt. Opmerkelijk was het ontbreken van een Designprijs in de categorie architectuur. Van de achttien inzendingen in die categorie werd één naar de categorie projectinrichting verplaatst. Het was de inzending van Oskomera Gevelbouw, die meteen een Innovatieprijs kreeg in zijn nieuwe categorie. Oskomera ontwierp samen met Kondor Wessels Ontwerpfabriek, IBB Kondor, Claessen Erdmann + Designers en Wessel de Jonge Architecten een binnenwand voor de buitengevel van de Van Nelle-fabriek in Schiedam. Het is een rijksmonument, waarvan de gevel niet gewijzigd mag worden. Om toch aan de hedendaagse eisen tegemoet te komen werd een aluminium binnengevel ontwikkeld.
Het Curlink presentatiewandensysteem van M.R. Producten uit Amersfoort viel ook in de prijzen. Madelon Revermann kreeg een Designprijs voor de eenvoud en flexibiliteit van het systeem.
In de categorie constructies ging de Innovatieprijs naar Bayards Aluminium Constructies voor het ontwerp van een helikopterplatform.
In de categorie architectuur kreeg Renson uit Waregem in België de Milieuprijs voor zijn eigen hoofdkantoor. De Innovatieprijs ging naar Prince Cladding voor een gevelelement met een brandwerendheid van twee uur.
Build for Life