Tuin

Tuintips voor de vierde week van juni

Tuintips voor de vierde week van juni
Meteorologisch is de zomer op 1 juni begonnen maar nu komt de astronomische (sterrenkundige) zomer er ook aan. Op maandag 21 juni om 13.28u om precies te zijn, en hij duurt tot 23 september 2010. 21 juni is ook de langste dag. De zon komt op om 5u19 om dan 16u en 45 minuten later om 22u04 terug onder te gaan.

Als de buxus-, taxus- en haagplanten gesnoeid zijn mag je ze nog wat extra meststof geven. Gaten in borders en perken kunnen nog opgevuld worden met vaste planten die in pot zijn gekweekt of éénjarigen. Gebreken of fouten in de border kan je nu best noteren of je neemt foto’s zodat je in het najaar kan bijsturen of herwerken.
Blijf onkruid de baas. Zaadonkruid zoals brandnetels, kleine veldkers, weegbree , madeliefjes en straatjesgras laat je best niet in het zaad komen. Als alle onkruid is verwijderd kan je een mulchlaag aanbrengen (of de oude aanvullen) rond de planten. Maak de bodem eerst goed vochtig.

De groei zit er goed in en gazons moeten dan ook regelmatig gemaaid worden. Bij aanwezigheid van onkruiden in het gazon kan je gebruik maken van een gazonhzerbicide of je kan meststof strooien waaraan een herbicide is toegevoegd.
Strooi niet tijdens droge periodes. Als geen regen wordt voorspeld moet het gazon met de tuinslang beregend worden.
Wie houdt van een mooi afgelijnde grasmat zal regelmatig de kanten moeten bijwerken.

Lees het complete artikel op Groen.net