Tuin

Tuinboekenmarkt is vooral nichemarkt

De tuinboekenmarkt is vooral een nichemarkt met een aandeel van minder dan 1% in de totale boekenmarkt. Bepaalde titels of tuinboeken over bepaalde onderwerpen verkopen altijd wel goed, maar de verkooppiek van tuinboeken ligt toch in de periode tussen maart en augustus/september. Om toch voldoende omzet uit de verkoop van tuinboeken te behalen richten uitgevers zich meer op niches en trends.

Tot de trends behoort onder meer dat mensen minder in de tuin willen werken en vooral in de tuin willen genieten. Buiten wordt binnen door loungesets en parket door te laten lopen in de tuin. Door middel van inspiratieboeken wordt op die trend ingespeeld met veel foto`s, impressies en verhalen. Er zijn echter ook nog echte tuinliefhebbers die graag in de grond wroeten of zelf planten willen kweken. Voor hen zijn er onder meer naslagwerken over het zelf kweken van groenten in de tuin.

Tuinboeken zijn over het algemeen praktische gidsen, encyclopedieën en naslagwerken. Boeken die gaan over kleine tuinen of snoeien zijn in Nederland altijd een hit. Wel gaan uitgevers met de tijd mee. Zo is er van Kosmos Uitgevers een tuinplantenwaaier waar planten op kleur worden gerangschikt qua bloei. Het internet wordt nog niet echt ingezet door tuinboekuitgevers. Alleen Unieboek biedt via In21ifestyle.nl de mogelijkheid om digitaal een tuin te ontwerpen.

Gebaseerd op: Boekblad Magazine