Tuin

Tuinassortiment houdt zich staande tijdens crisis

Ondanks de recessie houdt het tuinassortiment zich staande, en dat hangt samen met het verlangen naar `cocoonen` - terugtrekken in een vertrouwde omgeving. Tuinbranche Nederland gaf GfK Panel Services de opdracht om een tuinbestedingsonderzoek uit te voeren. Het bleek dat consumenten tijdens de huidige recessie geld blijven spenderen aan gezelligheid in en rondom huis.

Andere trends die de vraag naar tuinartikelen op peil houden zijn `health & comfort` en de interesse in het milieu. Daarnaast groeit in tijden van crisis de aandacht voor de herkomst. Het tuinassortiment kan daar op inspelen door authentieke elementen aan te bieden. Er zijn vier dominante tuintypen. Het rode tuintype staat voor onafhankelijkheid en rationaliteit, het groene type staat voor geborgenheid en intimiteit, het blauwe type staat voor onafhankelijkheid en succes in het leven, en het gele type staat voor genieten van het leven en sociale verbondenheid.

Retailers kunnen inschatten wie hun winkels voornamelijk bezoeken en kunnen het assortiment en de inrichting aanpassen aan dat publiek. Voor de blauwe en groene tuintypes is `exhuberant romantic garden` de juiste stijltrend. De tuin wordt dan voorzien van prieeltjes, slingerende padjes en klimplanten.

Gebaseerd op: Mix