Algemeen

Tuinaannemers bekroond

De zeven Vlaamse tuinaannemersverenigingen van Vlaanderen hebben voor de vijfde keer de laureaten van de wedstrijd 'De Vlaamse Tuinaannemer' bekendgemaakt.

Met deze wedstrijd willen de tuinaannemers hun beroep promoten en het brede publiek ervan overtuigen dat het inschakelen van een echte vakman resulteert in mooie en duurzame tuinen.

In totaal werden 49 projecten ingediend die eerst door een panel van professionelen werden beoordeeld. Uiteindelijk werden 19 projecten weerhouden die door een zeskoppige jury werden beoordeeld op aanleg en onderhoud, dus niet op het globale ontwerp. Die jury bestond uit een tuin- en landschapsarchitect, twee tuinaannemers, een plantendeskundige, een groenjournalist en een fervente tuinliefhebber.

De tuinen werden ingedeeld in drie groepen: projecten van minder dan 250m2, tussen 250 en 1000 m2 en tenslotte meer dan 1000 m2. Nieuw dit jaar was de categorie 'Bedrijfstuinen'.

In de categorie tot 250m2 ging de eerste prijs naar Johan Cocquit uit Bissegem-Kortrijk voor een achtertuin die vooral bedoeld is als kijk- en zitterras, met een zandbak voor de kinderen die later zal worden omgevormd tot vijvertje. Jos Baeten uit Lier kreeg zilver voor een zuiderse daktuin in hartje Berchem, terwijl Marnix De Clercq uit Eeklo brons behaalde met zijn ontwerp en aanleg van een voortuintje in Lovendegem.

In de categorie tot 1000 m2 kreeg Chris Lieten uit Lummen goud voor ontwerp en aanleg van een vrij strakke voor- en achtertuin bij een bestaande woning in Herselt. Bij de vormgeving werd gekozen voor een combinatie van gebogen en rechte lijnen. Enkele bestaande bomen werden aangevuld met een aantal bloeiende bomen en struiken, een Ginkgo biloba, en enkele perken met o.m. hosta's en varens. Bij de beplanting werd er voor gezorgd dat er bij wijze van spreken heel het het jaar door wel iets bloeit.

In deze categorie kreeg Viridis tuinarchitectuur uit Brakel de tweede prijs voor een project waarin de aanleg van een terras en een vijverpartij en een betere afscheiding met de buren centraal stonden. Brons was voor Sven Thys uit Zandhoven voor de heraanleg van een tuin in Halle-Zoersel.

In de categorie boven 1000 m2 tenslotte ging de eerste prijs naar Robert Cuypers uit Glabbeek voor een project in Eeklo. Een bestaande stadstuin omgeven door oude en hoge bakstenen muren die vol geplant was met een wirwar van planten en met een wirwar van paden die nergens naartoe leidden en die alleen bereikbaar was via gevaarlijke trappen, moest vervangen worden door een gemakkelijk toegankelijke en onderhoudsvriendelijke tuin, met een overdekt terras en een afgesloten plaatsje voor een composthoop, met een rustige beplanting met rozen en met planten te gebruiken bij het bloemschikken.

Bovendien moest een braakliggend stuk grond, van de tuin gescheiden door een vier meter hoge muur, bij de tuin worden betrokken. Enkele bestaande bomen werden behouden, en er werden vier hoogstam fruitbomen bijgeplant. Tegen de muren werden allerlei klimplanten en leifruit aangeplant.

In deze categorie ging de tweede prijs naar Mathias van den Bussche uit Kortrijk voor een vrij grote en nogal gecompliceerde tuin in Bavikhove, terwijl Willy Reynders uit Heusden-Zolder brons behaalde voor een Engels aandoende tuin in Lommel.

In de nieuwe categorie 'bedrijfstuinen' waren er 8 kandidaten.

De eerste prijs werd toegekend aan het Tuinadviesbureau Erick Timmermans uit Tongeren voor de aanleg van een binnentuin met terrassen bij het gerenommeerde restaurant Clos St Denis in Vliermaal-Kortessem. De opdracht bestond er in om het bestaande verdiepte terras om te vormen tot een siertuin met kleine terrassen, de rest van de binnenplaats te renoveren met duurzame en authentieke materialen en sobere, groene en sterke plantensoorten in een zacht kleurenpallet, en de verharding van de parkings te vernieuwen en duidelijk af te bakenen.

Tuinarchitectuur Swinnen-Fillaud uit Sint-Niklaas kreeg zilver voor een relatief kleine binnentuin bij een tuinarchitectenbureau in het commerciële centrum van Sint-Niklaas. De ruimte moest tevens dienen als expositieruimte voor tuinmeubilair, tuinverlichting en orangerieplanten.

Brons was voor Hans Toye uit Humbeek voor een project bij een kledingsgroothandel in Grimbergen, bestaande uit een voor- en achtertuin met ertussen een showroom. In de achtertuin moest rekening worden gehouden met de achterliggende flatgebouwen, met een lelijke houten afsluiting en een paar grote bomen die te dicht bij de afsluiting stonden en dus moesten verdwijnen. Ook vroegen de opdrachtgevers een arbeidsarme tuin.
Build for Life