Trump Towers van Global State gaat niet door

9 maart 2010 Bron: PropertyNL
Het doek is gevallen voor de 'Trump Towers', een vastgoedproject in de Amerikaanse stad Atlanta waarvoor Global State uit Weesp in 2007 circa 18 miljoen dollar ophaalde bij particuliere beleggers in Nederland. Dat heeft Global State de circa 250 betrokken beleggers in een brief laten weten.

Dat meldt het FD. Aan de voorwaarden voor verlenging van een lening van 8 miljoen dollar van medefinancierder GE Capital kon niet worden voldaan. Daarop eiste de Amerikaanse bank de grond op waarop de woontorens gebouwd zouden worden. De grond is vervolgens voor 7,7 miljoen dollar verkocht aan een dochter van GE, zodat de beleggers met lege handen achterblijven. Beijen spreekt van een 'dramatische' ontwikkeling. ‘Dit was een zeer prestigieus project dat met veel tromgeroffel in de markt is gezet. Achteraf gezien was de timing zeer ongelukkig.’

Global State zette het project, met luxe appartemententorens in hartje Atlanta, medio 2007 in de markt. Om de naam van tycoon Donald Trump aan het project te mogen verbinden, werd 1,5 mln dollar betaald. Dochter Ivanka Trump kwam naar Nederland om het project te promoten.

Aanvankelijk liep de verkoop van de appartementen voorspoedig. In korte tijd werden 80 van ruim 360 appartementen verkocht. Maar toen brak de kredietcrisis uit, gevolgd door de recessie. De verkoop viel stil; met de bouw is nooit een aanvang gemaakt.

De lening van GE liep najaar 2009 af, maar zou met twee jaar verlengd worden mits beleggers bereid waren het vermogen van de cv waarin het project is ondergebracht, met 2 miljoen dollar te stutten. Er werd behoorlijk wat geld opgehaald, maar niet genoeg. Om de lening tussentijds te verlengen sprak GE 300.000 dollar van de nieuw ingelegde gelden aan. ‘We zorgen ervoor dat dit geld terugkomt. Desnoods nemen we zelf die verplichting op ons’, zegt Beijen.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo