Verwarming & Sanitair

Trend 2: Streven naar een zo hoog mogelijk rendement

Trend 2: Streven naar een zo hoog mogelijk rendement
Op Batibouw 2018 breekt Viessmann een lans voor de energieoplossingen van vandaag en morgen. Dat doet het aan de hand van vier trends. In dit artikel lichtten we de tweede trend toe: "Streven naar een zo hoog mogelijk rendement".
Wil België de klimaatdoelstellingen van 2020 en 2050 halen, dan is het noodzakelijk te streven naar een zo hoog mogelijk rendement van de technologie waarmee we ons gebouwenpark verwarmen. “Dat klinkt evident, maar de realiteit toont anders. 60 procent van de Belgen verwarmt nog steeds met een verouderde olie- of gasketel”, zegt Patrick O. Lagetemperatuurketels met een leeftijd van meer dan 15 jaar oud verbruiken zeer veel energie. Ze verliezen veel energie bij het opwarmen en afkoelen en geven veel energie af via de schoorsteen. Tegenwoordig haalt een condenserende gasketel van Viessmann een rendement tot 98 procent, terwijl dat bij een verouderde ketel slechts 75 procent is. “Dat zie je op de energiefactuur. Investeren in een condensatieketel of brandstofceltechnologie loont”.

Zeker voor zij die nog gebruikmaken van een verouderd verwarmingstoestel, verdient een dergelijke investering zich op korte termijn terug. “Een oude ketel vervangen door een nieuwe, brengt véél meer op dan een spaarboekje”, zegt Niels Vermylen, marketingverantwoordelijke bij Viessmann. Dat komt omdat een condensatieketel de warmte die in de rookgassen aanwezig is, recupereert. Bij een klassieke verwarmingsketel gaat dit verloren. Deze extra warmte maakt het verschil en zorgt voor een hoger rendement.

Tel daarbij dat de technologie niet stilstaat. Voor wie een oude, niet-condenserende ketel in zijn berging of kelder heeft staan, is de winst vaak nog groter door te investeren in brandstofceltechnologie.

Op Batibouw zet Viessmann een nieuwe standaard voor condensatietechnologie:

1. Vitodens 200-W met aanraakscherm in varianten met doorstroomfunctie voor sanitair warm water of met ingebouwde warmwaterboiler van 46 liter tot 130 liter of zonneboiler van 170 liter.

Met de Vitodens 200-W is Viessmann niet aan zijn proefstuk toe wat betreft innovatieve condenserende gasketels. De Vitodens 200-W reeks is een compleet vernieuwde generatie gasketels.

Het resultaat liegt er niet om: een rendement tot 98 procent, tot 30 procent minder energieverbruik dan verouderde klassieke ketels, en bijgevolg ook een ERP energie-efficiëntieklasse A. Indien gecombineerd met zonnecollectoren of modulerende afstandsbedieningen, bereikt de Vitodens zelfs energie-efficiëntieklasse A+.

Dat verlicht niet alleen de druk op het milieu – ook je portemonnee vaart er wel bij. Patrick O: “je oude, energieverslindende ketel vervangen door een moderne condenserende gasketel is geen kost, maar een investering, die je zo hebt terugverdiend als je weet dat je honderden euro’s per jaar kan uitsparen. Zowel op vlak van energie-efficiëntie als op financieel vlak leveren onze ketels een hoog rendement.”

De troeven van de Vitodens 200 van Viessmann zijn een duurzame en efficiënte Inox-Radial-warmtewisselaar, een milieuvriendelijke MatriX-cilinderbrander en een geïntegreerde Lambda Pro Control Plus verbrandingsregeling. Die dragen bij tot een lange levensduur van het toestel en een permanent hoog rendement. Daarnaast garandeert de verbrandingsregeling dat omschakeling van arm naar rijk aardgas vlekkeloos verloopt.

Daarnaast kiest Viessmann resoluut voor innovatie door internetconnectiviteit in de nieuwe Vitodens-toestellen te integreren. Met de optionele Wi-Fi-adapter Vitoconnect 100 kan de particuliere gebruiker de Vitodens 200-W via het Wi-Fi-netwerk met een app op de smartphone of tablet besturen. Dat verhoogt niet alleen het comfort, het is ook een handige tool om energie te besparen doordat je vanop afstand kan bijsturen. Het zal je maar overkomen dat je onverwacht in een monsterfile terechtkomt, en je ketel al twee uur onnodig staat te draaien.

Andere voordelen van de Vitodens-reeks:
  • Een modulatiebereik (de verhouding tussen het laagst en hoogst mogelijk geleverde vermogen) tot 1:19 (bij de Vitodens 200-W 35 kW);
  • Eenvoudig te bedienen Vitotronic 200-regeling met 5 inch-aanraakscherm en kleurendisplay, alsook een energiecockpit met weergave van gas- en elektriciteitsverbruik;
  • Een assistentiefunctie voor snelle inbedrijfstelling;
  • Een automatische aanpassing aan het rookgaskanaal én aan de weersomstandigheden voor het automatisch compenseren van vermogensverlies;
  • Een nieuwe stroombesparende hoog-efficiënte circulatiepomp.
  • Dankzij het lage toerental van de ventilator en een verbeterde geluidsisolatie kan de Vitodens 200-W prat gaan op een geluidsarme werking. Je kan het compacte toestel perfect in een nis in de keuken plaatsen.

De Vitodens 200-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 2.178 euro voor de 13kW versie met constantregeling, exclusief btw en installatiekost.

2. Vitorondens 200-T - compacte condenserende stookolieketel

De Vitorondens 200-T is een staande oliecondensatieketel met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Door zijn compacte afmetingen is hij bijzonder geschikt voor renovaties. Dankzij de combinatie van het duurzame Eutectoplex-verwarmingsoppervlak en een nageschakelde Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast staal levert hij topprestaties.

“Vandaag worden nog te vaak niet-condenserende olieketels geïnstalleerd”, zegt Laurent Vercruysse, technisch directeur bij Viessmann. “Consumenten zien de lagere aankoopprijs van een laagtemperatuurketel maar beseffen onvoldoende dat een condenserende stookolieketel zich in een context van stijgende energieprijzen snel terugverdient”.

De Vitorondens 200-T garandeert een bijzonder schone, milieuvriendelijke en efficiënte verbranding met een rendement tot 97 procent. Het toestel is beschikbaar vanaf 3.937 euro voor de 20 kW versie met constantregeling[1], exclusief btw en installatiekost.

Ook interessant