Algemeen

Transparant bouwen vraagt om gebruiksaanwijzing

Metalen gevelelementen worden al meer dan honderd jaar in de utiliteitsbouw toegepast. Aan creativiteit als ontwerpvoorwaarde ontbreekt het de architecten niet en dat leverde zeer diverse gebouwen op. Desondanks zijn partijen die zijn betrokken bij het ontwerp en de bouw niet altijd goed geïnformeerd over de eigenschappen, toepassingsmogelijkheden en uitvoeringswijze van deze gevelelementen. Om daar wat aan te doen heeft de Stichting Bouwresearch (SBR) in samenwerking met Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) de publicatie ‘Toepassing van Metalen gevelelementen in de Utiliteitsbouw’ uitgebracht.
De samenstellers van de publicatie wijzen op het feit dat ook de kennis van materialen en technieken van invloed is op de feitelijke realisatie van een ontwerp. Bovendien is het welslagen van het bouwproces mede afhankelijk van de wijze waarop ‘verschillende disciplines’ elkaar ontmoeten. Daarbij lijkt vooral de detaillering van de aansluitingen van metalen gevelelementen op bouwkundige kaders een probleem.
Een ander belangrijk aandachtspunt dat bij de keuze voor een metalen gevel van belang is, is de maattolerantie. Doorgaans arriveren metalen gevelcomponenten industrieel vervaardigd op de bouwplaats. Liggen de bouwkundige maattoleranties tussen de vijf tot tien millimeter; bij gevelelementen is dat een à twee millimeter. In het voortraject van het bouwproces worden daarom al afspraken hierover gemaakt.

Projectdetails
De VMRG heeft al diverse publicaties over dit onderwerp op haar naam staan waarin de eisen en voorwaarden voor metalen gevelelementen uitvoerig staan beschreven. Op basis hiervan hebben de VMRG en SBR besloten de ‘Projectdetails Metalen Gevelelementen’ uit te brengen.
De publicatie bestaat uit een inleidend deel waarin onder andere wordt ingegaan op onderwerpen als de keuzecriteria voor metalen gevels, het gevelbouwproces en duurzaam bouwen met gevels.
Summier zijn de hoofdstukken Typologie en Bouwfysische wetmatigheden. Of een raam of deur links- of rechtsdraaiend is en hoe dat in een tekening weer te geven, is minimale kennis die bij architecten toch wel mag worden verondersteld. Niettemin meenden de samenstellers basiskennis zoals principesystemen te moeten opnemen, teneinde architecten een handvat te geven bij het bespreken van de problematiek van metalen gevels met bijvoorbeeld leveranciers.
Groot is de overstap naar het tweede gedeelte van de publicatie waarin per deel de details van enkele gebouwen wordt besproken. Deze documentatie is gebaseerd op in Nederland gerealiseerde projecten.
De inhoud van deze brochures is afgestemd op bouwkundig tekenaars en werkvoorbereiders. In elke brochure wordt een recent project onder de loep genomen. Inmiddels zijn vier van de zeven brochures verschenen: over het hoofdkantoor van de ING Groep in Amsterdam, het Modecentrum in Almere, het Rivi Parc in Capelle aan de IJssel en het Breitner Center, beter bekend als het nieuwe hoofdkantoor van Philips.
Bij het deel over het hoofdkantoor van ING Groep krijgt de lezer aan de hand van acht uitgewerkte details een goed beeld van de gevelopbouw en de ingenieuze oplossingen die de uitwerkers van de aansluitdetails hebben bedacht. Van deze details zijn ook de bouwfysische prestaties bepaald. Op deze wijze kunnen de details bij de uitwerking als voorbeeld worden gebruikt. De delen zijn ook los verkrijgbaar.
Build for Life