Architectuur

Toren Foster lager, bureau Foster Kleiner

Bij Foster + Partners, het kantoor van Norman Foster, verdwijnt een op de vier banen. Van de 1.300 huidige werknemers blijven er iets minder dan 1.000 over. De vestigingen in Berlijn en Istanbul zullen sluiten. Bovendien wordt een door Foster ontworpen toren in Las Vegas maar half zo hoog als gepland.

Vooral de sluiting van het Berlijnse kantoor is opmerkelijk. Foster + Partners heeft vele bekende projecten in Duitsland uitgevoerd, waaronder de verbouwing van de Berlijnse Rijksdag en de Commerzbank Tower in Frankfurt. Door de hoge omzet (157 miljoen pond) en de aanwezigheid in twintig landen werd Foster + Partners gezien als een kantoor dat relatief weinig last van de recessie zou krijgen.

De ontslagen vinden vooral plaats in drie van de zes groepen waarin Foster + Partners verdeeld is: de groepen onder leiding van Mouzhan Majidi, Nigel Dancey en Gerard Evenden. In oktober maakte Foster nog publiekelijk bekend dat hij geen medewerkers zou ontslaan vanwege de crisis. Nog deze week liet Foster + Partners hun werknemers weten dat zij een van de grootste winstgevende bedrijven in de sector zijn.

Lees verder op Architectenweb.nl