Bedrijfsnieuws

Top James Hardie aan de kant gezet

Topman P. MacDonald van James Hardie is na een vernietigend rapport over het asbestfonds van het Australische bouwmaterialenbedrijf uit zijn functie gezet. Ook financieel directeur P. Shafron heeft het veld moeten ruimen.

Vorige week kwam aan het licht dat de top van de onderneming misleidende informatie heeft verstrekt over de omvang van haar compensatiefonds voor asbestslachtoffers. MacDonald en Shafron hebben altijd gezegd dat de 167 miljoen euro in het fonds genoeg is om de asbestclaims te dekken. Een Australische onderzoekscommissie kwam echter tot de conclusie dat zeker 855 miljoen nodig is.

Tegen de topmannen van James Hardie, dat sinds 2001 haar hoofdzetel in Nederland heeft, is inmiddels een onderzoek gestart door de financiële autoriteiten in Sydney. De raad van commissarissen heeft aangegeven volledige medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek.

MacDonald heeft zich in een verklaring verontschuldigd over de gang van zaken. “Het spijt mij dat het tekort van het asbestfonds voor opschudding en stress heeft gezorgd.” De gewezen topman, die wel bij James Hardie in de Verenigde Staten blijft werken, wil zich later verdedigen tegen de “beschuldigingen door de onderzoekscommissie aan mijn adres zijn gemaakt”.

James Hardie geldt als een van de grootste makers van vezelcementproducten ter wereld. Het concern is actief in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland en Chili en breidt langzaam uit in Azië en Europa. Vorig jaar boekte James Hardie een winst van 103 miljoen euro bij een omzet van 785 miljoen.

Onlangs protesteerden asbestslachtoffers en vakbonden uit binnen- en buitenland in Hoofddorp bij de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Zij beschuldigen James Hardie ervan enkel en alleen naar Nederland te zijn verhuisd om schadeclaims te ontlopen. De vezelcementproducent voert zelf belastingtechnische redenen aan voor de vestiging in Nederland.

De raad van commissarissen van James Hardie benadrukte gisteren dat het concern “een morele verplichting” voelt om asbestslachtoffers te compenseren. “We zullen zoeken naar een oplossing die recht doet aan de slachtoffers, onze aandeelhouders en alle andere partijen die afhankelijk van ons zijn in hun levensonderhoud, inkomen of welzijn”, liet de concernwoordvoerder weten.Bouwbalans

Daarmee komt de geplaagde onderneming tegemoet aan de wens van premier B. Carr van de Australische staat New South Wales. Hij had eerder aangegeven dat het tekort in het asbestfonds niet ten koste mag gaan van de asbestslachtoffers.
Build for Life