Architectuur

Toekomst met nieuw water en terrasheuvelwoningen

Nieuwe woonwijken op drijvende eilanden en terrasheuvelwoningen garanderen een tuin voor iedere huiseigenaar. Landbouwgrond heeft in het Nederland van 2055 plaatsgemaakt voor water. Dat wil zeggen, als Robbert en Rudolf Das gelijk krijgen. De vermaarde futurologen presenteerden deze week tijdens de Hiswa in Amsterdam hun toekomstvisie Nederland Water Wonderland.

De gebroeders Das stellen vast dat het landschap van Nederland in de komende halve eeuw ingrijpend verandert. Door de klimaatverandering is het noodzakelijk om wateropslagplaatsen aan te leggen, onder meer langs de rivieren. Deze waterbergingen dienen als overloopgebied bij overstromingen en drinkwateropslag. En krijgen als het aan de eeneiige tweeling ligt nog een derde functie. “We krijgen nieuwe watersportgebieden met grillige natuurlijke oevers, waarin we drijvende woningen, wegen en tuinbouwkassen kunnen plaatsen.”

Nieuwe werkgelegenheid
Robbert en Rudolf Das (op 23 januari 1929 geboren in Haarlem) denken dat het creëren van nieuwe werkgelegenheid in de waterrecreatie samen kan gaan met het enerzijds deels saneren, en het anderzijds nieuw leven inblazen van de agrarische sector. Met overheidssubsidies voor het bevaarbaar maken van sloten, kunnen een aantal minder rendabele boerenbedrijven er een functie bij krijgen als ‘trajectsteunpunten voor groepsreizen per boot, of als waterpleisterplaatsen’, menen Das en Das. “Deze waterherbergen en meertjes komen waarschijnlijk in de omgeving van bestaande watersportgebieden.”

Blauwe Stad
Projecten die al bijna klaar zijn, of die in de nabije toekomst realiteit worden, zoals De Blauwe Stad in Oost-Groningen en het Wieringerrandmeer in de kop van Noord-Holland, sluiten naadloos aan op deze visie. Ruimte voor al dit nieuwe water ontstaat door het weggraven van grond. “Op de verhoogde grond langs deze opvangbekkens kunnen heuvelwoningen worden geplaatst”, zegt Robbert Das. Die woningen worden schuin boven elkaar gestapeld. Op de daken ontstaat ruimte voor de tuin van de bovenburen. “Bij minimale bestrating, alleen de parkeergarages onder in de gebouwen zijn verbonden, kunnen we in deze nieuwe tuinflats de watersport voor de deur brengen.”

Geen dromerij
De 'selfmade' wetenschappers stellen dat hun visie realistisch is en willen niets weten van dromerij. “We krijgen vaak gelijk hoor. Toen na de oorlog grote Amerikaanse auto's je van het waren, riepen wij al dat de auto's kleiner en hoger zouden worden, zoals nu het geval is”, aldus Das. De broers hebben ook nog een voor de bedrijfstak revolutionaire kijk op de botenbouw. “Er komen asymmetrische boten, met een open zijde en een gesloten zijde, waardoor meer privacy mogelijk is”, stelt Robbert Das. “Zelfs de duurste jachten liggen nu gewoon naast elkaar in de haven, iedereen kijkt bij elkaar naar binnen. Dat verandert in de toekomst. Als de buren je dan niet bevallen, meer je gewoon zo af, dat je ze niet ziet.”