Algemeen

Toekomst baksteenhandel niet rooskleurig

Het Oostenrijkse bouwstoffenconcern Wienerberger ziet de toekomst somber in. De markt in Duitsland verslechtert en Wienerberger verwacht geen herstel voor 2004.
De prognose is dat de woningbouw met 15 procent verder inzakt. Ondanks de moeilijke handelsomstandigheden heeft Wienerberger zijn omzet in de eerste helft van het jaar met 7 procent opgevoerd tot 799 miljoen euro. De winst na belastingen herstelde zich en komt op 44,6 miljoen euro. Terwijl in Duitsland de marktomstandigheden verder verslechterden, slaagde het concern er toch in de afzet te vergroten. Oorzaken zijn de overname van Megalith en een prijsverhoging in maart. Alleen in Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk werden omzetstijgingen gerealiseerd. De gunstige ontwikkeling voor het bedrijf was volgens Wienerberg het resultaat van consistente en snelle implementatie van hervormingen en verbeterende maatregelen in 2001. Wienerberger verwacht geen herstel van de Duitse markt voor 2004. Prognose is dat daar de woningbouw met 15 procent verder inzakt. Ook voor de Europese markt en die van de Benelux durft Wienerberger geen verbetering te verwachten. Vooral voor Nederland ziet het er niet goed uit. Voorbereidingen zijn getroffen om extra capaciteit uit de markt te nemen. De enige groei verwacht het concern in Oost-Europa.

Groeikansen
“In de toekomst zullen we ons nog sterker concentreren op de kernactiviteit baksteen en de het systeem aanvullende bouwstoffen”, aldus bestuursvoorzitter W. Reithofer. Voor de verdere ontwikkeling van Wienerberger ziet de bestuursvoorzitter vooral groeikansen in Oost-Europa en de Verenigde Staten. “Om ook in de toekomst winstgevend verder te groeien, zal Wienerberger als wereldwijd leidende baksteenproducent actief aan de consolidering van de industrie meewerken en waar mogelijk synergetische expansiemogelijkheden benutten.”

Expansie
Voorbeeld van zo’n synergetische expansie vormde begin dit jaar het Engelse bouwstoffenconcern Hanson. In april werden 23 fabrieken op het Europese vasteland voor zo’n 65,4 miljoen euro overgenomen. “De aankoop van de fabrieken in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Polen is een beslissende stap ter versterking van onze positie op de markt van gevelbaksteen”, zegt bestuursvoorzitter W. Reithofer. “Onze groei is vooral mogelijk door de duidelijk betere resultaten in Duitsland en de snel en succesvol afgesloten integratie van de baksteenactiviteiten van Hanson. Een rol spelen eveneens onze uitstekende prestaties in Oost-Europa.” Hanson zorgde voor 30,7 miljoen euro winst. Van de 23 overgenomen Hansonbedrijven zijn er inmiddels drie gesloten. De komende maanden is te rekenen op meerdere kleinere ingrepen om de bedrijfsvoering te verbeteren. De verworven synergie zal volgens het Oostenrijkse concern een kostenbesparing van jaarlijks 13 miljoen euro teweeg brengen.
Build for Life