Buitenschrijnwerk

Tips voor het plaatsen van een schuifpui

Waarom overwegen we de uitbreiding van de woning? Een uitbouw geeft meer leefruimte. Er zijn twee mogelijkheden: de gesloten en de open uitbouw. Een serre is een geïsoleerde overkapping die gesloten is door middel van glazen wanden. Een overkapping of veranda is dit niet, maar het is wel mogelijk deze af te sluiten door middel van glazen schuifwanden. Dit wordt dan ook wel een tuinkamer genoemd. Een uitbreiding van de woning wordt het snelst gerealiseerd door middel van een overkapping met glazen schuifpui. Ook zonder overkapping brengt een glazen schuifwand meer licht en ruimte in huis.

Voordelen van de glazen schuifpui

Door het uitbreiden van de woning wordt er niet alleen meer leefruimte gecreëerd, ook lijkt de woning veel ruimtelijker en heeft een directe verbinding met de tuin. Ook wordt de waarde van de woning verhoogd dankzij deze aanbouw. Het is belangrijk om de juiste afmetingen te hanteren. Om vergunningsvrij een overkapping te plaatsen mag deze niet meer dan 50 procent van de woning beslaan. De afmetingen van de schuifpui moet goed aansluiten op de afmetingen van de overkapping. Een glazen schuifwand is eigenlijk een mix tussen een wand en een deur. Vooraf moet goed bedacht worden of dit ook de bedoeling is. De woonruimte zal zeker meer lichtinval krijgen dankzij de schuifwand. Ook kan er beter gelucht worden.

Waar op te letten?

Goede kwaliteit is een eerste vereiste. Er is veel te krijgen op dit gebied, en er moet rekening mee gehouden worden dat een groot glasoppervlakte ook een goede constructie moeten hebben. Om de isolatiewaarde te verhogen kunnen aan de zijkanten u-profielen geplaatst worden. Zo wordt de ruimte tussen de muur en de deur verkleind. Ook het gebruik van tochtstrips is aan te raden. Soms is zonwering aan de binnen-of buitenzijde wel gewenst, vooral wanneer de schuifwand op het zuiden ligt.

Belangrijk: het onderhoud

Denk je bij de aanschaf van de pui ook aan het onderhoud? Een houten schuifwand moet zeker om de 5 jaar geverfd worden, een kunststof pui heeft dit niet. Deze laatste is ook makkelijker schoon te maken. Ook vuil moet regelmatig tussen de rail uit gehaald worden. De rail moet altijd schoon, maar ook droog blijven.

Ook interessant