Algemeen

Tien nieuwe soorten beton van industrieel afval

In de Verenigde Staten worden de komende twee jaar tien betonnen brugdekken gebouwd van tien verschillende, nieuwe soorten beton waarin industrieel afval is verwerkt.

Onderzoekers van het department of civil & environmental engineering van de Penn State University in de Amerikaanse staat Pennsylvania gaan de komende twee jaar tien betonnen brugdekken bouwen van tien verschillende, nieuwe soorten beton waarin industrieel afval is verwerkt.

In de brugdekken worden sensors ingebouwd die data over temperatuur, corrosie en belasting naar een computer van de universiteit zenden. Op basis van testen in het lab en de analyse van de structurele en fysische eigenschappen van het beton verwachten de ingenieurs van Penn State dat alle tien brugdekken een levenscyclus zullen hebben van 75 tot 100 jaar. Dat is tweemaal tot driemaal zo lang als gebruikelijk.
Het gaat om beton dat bestaat uit cement dat in verschillende verhoudingen is vermengd met vliegas, rookgas (fume silica), vergruisde hoogovenslakken en een sterk alkalische toeslag. Door deze producten in de juiste verhouding met cement te mixen ontstaan volgens Paul Tikalsky, de leider van het onderzoek, soorten beton met een zeer lage permeabiliteit (doordringbaarheid), een hoge elektrische weerstand en verminderd risico op scheuren.
Door de verminderde permeabiliteit kunnen zouten minder snel doordringen tot de wapening. Wanneer de zouten na 40 tot 50 jaar de stalen wapening bereiken verloopt de corrosie minder snel door de hoge elektrische weerstand van het beton. De kosten van de verschillende betonsoorten zijn ongeveer gelijk aan die van conventioneel beton.
Build for Life