Vastgoed

Themawijk is in trek bij burgers

De themawijk is in trek bij burgers. Woonwijken in een bepaald thema zorgen er voor dat de bewoners zich in een andere wereld wanen. Voorbeelden van succesvolle themawijken zijn er volop en er zijn ook nog meerdere themawijken in ontwikkeling. Daarbij valt te denken aan Brandevoort in Helmond, Castellum in Houten (zie afbeelding), Le Medi in Rotterdam en Noorderhof in Amsterdam.

Volgens de stadssociologen Sabine Meijer en Arnold Reijndorp, die samen het boekje `Themawijk, wonen op een verzonnen plek` schreven, zijn er wel redenen voor de aantrekkelijkheid van wonen in een themawijk. Voor het boekje spraken zij met bewoners van reeds opgeleverde themawijken. Daaruit kwam naar voren dat wie een huis in een themawijk koopt, daarmee ook een identiteit en een soort levensstijl koopt. Een dak boven je hoofd is niet het enige belangrijke binnen een themawijk.

Wat ook belangrijk is dat het wonen er een prettigere belevenis door wordt. Ook al liggen de wijken zelf in achterstandsgebieden, de bewoners hebben het idee dat ze niet tot de lagere klassen om hen heen behoren. Dat komt door het ontwerp van de themawijken. Door te kiezen voor semi-gesloten bouwblokken lijken de themawijken aparte wijken.

Gebaseerd op: de Volkskrant