Algemeen

Thema's Batibouw 2013 onthuld

Op donderdag 22 november verzamelden partners, exposanten en vakgenoten uit de bouw-, interieur en renovatiewereld in de gebouwen van FISA voor de 17e Batibouw Building Lunch. De genodigden kregen er heel wat handige tips om het maximum uit hun beursdeelname te halen. Daarenboven kregen zij in avant-première de drie thema’s van Batibouw 2013 te horen: terugkeer naar de stad, hernieuwbare energie en van stress naar zen. Over deze thema’s valt afzonderlijk heel wat te vertellen, maar zij vertonen daarnaast ook een zekere samenhang.

Als men de Belg de keuze zou laten, dan zou die met absolute meerderheid voor een vrijstaande bebouwing kiezen. Deze droom durft echter al eens op de realiteit te botsen. Onder meer door de demografische aangroei worden gronden steeds schaarser en duurder. Ondanks de historisch lage rente zien de cijfers voor nieuwbouw er op korte termijn niet bijzonder rooskleurig uit. Het zijn de renovatie en hernieuwbouw die de wind in de zeilen krijgen. Onder invloed van deze omstandigheden is ook de jarenlange stadsvlucht stilaan definitief teneinde.

Geert Maes, algemeen directeur van organisator FISA, koos dan ook voor terugkeer naar de stad als eerste thema van Batibouw. Mensen gaan letterlijk dichter bij elkaar wonen. Open gaten in de stad worden opgevuld. Industriële sites worden heropgebouwd en omgetoverd tot volledig nieuwe wijken. Er wordt bovendien steeds vaker aan cohousing gedaan en hoogbouw is geen vies woord meer. Maar ook buiten worden inspanningen geleverd, denk maar aan creatieve, gedeelde stadstuintjes en het succes van groendaken.

Deze laatste zijn ongetwijfeld duurzaam en ecologisch verantwoord. Logisch, want het zijn niet enkel de bebouwbare gronden die steeds schaarser – en dus duurder – worden. Ook aan energie hangt een steeds steviger prijskaartje. Het besef dat men naar een duurzamere bouw moet is intussen wel volledig ingeburgerd, zowel bij de bouwende en renoverende bevolking als bij de politici. Hernieuwbare energie speelt daarbij een cruciale rol, en is meteen het tweede thema van deze editie. De toekomst ligt bij hybride toestellen, die fossiele brandstoffen combineren met hernieuwbare energie, maar die ook warmte en koeling kunnen opwekken. In Paleis 10 en het vernieuwde en vergrote Paleis 12 van Batibouw kan men hierover alles ontdekken.

Wie denkt aan leven in de stad denkt aan het energieke en het bruisende, maar ook aan drukte en de stress van de dagelijkse rat race. Echt tot rust komen is dus een ongekende luxe, waarvoor men de omstandigheden binnenshuis zelf moet creëren. Steeds vaker zien we bijvoorbeeld dat de slaapkamer, dressing en badkamer daarom tot één grote ruimte worden omgevormd, een eenheid waar ouders zich – los van de kinderen – in alle rust kunnen terugtrekken, maar waar toch alle multimedia aanwezig zijn. De slaapkamer wordt dus meer en meer een leefruimte. Vandaar dat als derde thema wordt gekozen voor van stress naar zen.

Batibouw, de grootste en belangrijkste beurs van België in de bouw-, renovatie- en woonsector, vindt dit jaar plaats van donderdag 21 februari tot en met zondag 3 maart 2013.

Ook interessant


Build for Life