Architectuur

The Times kiest Britain's ugliest building (fotospecial)

Van de zes genomineerde gebouwen voor de prestigieuze RIBA Stirling Prize staan er maar twee in Groot-Brittannië. En één van de genomineerde architecten (Koolhaas) komt niet eens uit het Koninkrijk. Voor The Times is deze 'malaise' aanleiding om een verkiezing voor het lelijkste nieuwe Britse gebouw te organiseren. De krant nomineerde zelf alvast tien ‘hideous buildings’.

Architectonisch Groot-Brittannië maakt zich zorgen om 'het vak'. Wat bouwen betreft is er sprake van hoogconjunctuur, maar volgens RIBA-voorzitter Jack Pringle gaat het voornamelijk om geld. Tijd en budget weegt zwaarder dan het ontwerp, vult Tom Dyckhof, architectuurcriticus van de krant, aan.

Het hier bekendste ‘lelijke' gebouw is volgens de krant het nieuwe Wembley-stadion. Dyckhof vindt het ontwerp van toparchitect Norman Foster zeer teleurstellend. Ook 201 Bishopsgate & The Broadgate Tower van Skidmore, Owings & Merrill komt er bekaaid vanaf.

Op de lijst staan vooral woon- en winkelcomplexen. Een speciale nominatie is er voor alle vestigingen van Lidl, McDonalds en andere ketens met uniforme gebouwen. Verder is Dyckhof smalend over een bijna tot ‘shopping mall’ omgebouwde markt in Norwich en de studentenaccommodatie Opal Court in Leicester.

Bekijk de fotospecial van de lelijkste gebouwen van het Verenigd Koninkrijk. Klik hier.