Nieuwbouw

Tentoonstelling technisch bouwkundig patrimonium in Brussel

Het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap (CIVA) presenteert in samenwerking met de VUB en de ULB de tentoonstelling Brussel, een sterk staaltje van engineering, de eerste grote tentoonstelling over het patrimonium van de technische bouwkunde in de regio Brussel. Deze tentoonstelling is bedoeld voor het grote publiek en vindt plaats van 20 mei tot 2 oktober 2011 in het CIVA.

Brussel, een sterk staaltje van engineering nodigt u uit op een tocht doorheen de wereld van de technische bouwkunde aan de hand van grote werven die de stad tekenden, constructies onder de grond, bruggen en gebouwen in Brussel, maar ook infrastructuurwerken die in het buitenland uitgevoerd werden… De bezoeker maakt kennis met de problemen die de ingenieur ontmoet en welke oplossingen hij hiervoor uitwerkt: Hoe onder de grond bouwen? Hoe een ruimte overbruggen of overdekken? Hoe ervoor zorgen dat de structuur van een gebouw stand houdt?

Hoewel Brussel alom bekend staat om de rijkdom van zijn patrimonium, vooral wat de art nouveau betreft, zijn de technische huzarenstukjes die nodig waren om tal van deze gebouwen tot stand te brengen veeleer onbekend gebleven bij het grote publiek. Het kennismaken met en doorgronden van de ingenieurstechnieken achter een structuur, en het ontdekken van de gebouwen die van bijzondere betekenis waren in de geschiedenis van de bouwkunde, is het hoofddoel van deze tentoonstelling over het werk van ingenieurs in Brussel in de 19de en 20ste eeuw. Er zijn maquettes van bruggen en gebouwen, bouwelementen in diverse materialen, plannen, foto’s en films te bezichtigen.

Lees verder op Architectura.be