Architectuur

Tentoonstelling: Mies van der Rohe Award 2005

Met gepaste trots melden we dat Stad en Architectuur voor de derde keer de reizende tentoonstelling ‘European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award’ aan het grote publiek presenteert. De Mies van de Rohe Award is één van de belangrijkste prijzen voor hedendaagse architectuur in Europa. De Award toont het kruim van de Europese architectuur. Op die manier draagt hij bij aan de bewustwording over de culturele rol van architectuur in de bouw van onze steden. Bovendien stimuleert de Award de uitwisseling van architecten in heel Europa en ondersteunt jonge architecten op het moment dat zij hun carrière beginnen. Deze internationale tentoonstelling (Barcelona, Parijs, Milaan, Wenen, Budapest, Praag, Oslo en Istanbul) die in de Benelux enkel in Leuven te zien is, schetst dan ook een schitterend beeld van de recentste ontwikkelingen in hedendaagse architectuur.

De prijs wordt om de twee jaar uitgeloofd met het doel de kwalitatieve architecturale productie in de Europese landen te erkennen en te belonen. Kandidaten voor de Award worden voorgedragen door een brede groep van onafhankelijke experts uit heel Europa. Bij elke tweejaarlijkse editie kiest de jury twee werken: één werk dat de Mies van de Rohe Award ontvangt in erkenning van zijn conceptuele, technische en constructieve kwaliteiten, en een ander dat de eervolle vermelding als aankomend architect in ontvangst neemt. Alle nominaties worden opgenomen in de tentoonstelling en catalogus.

Na de succesvolle edities van 2001 en 2003 presenteert Stad en Architectuur vzw tijdens de winter de nieuwste editie van 2005. Met foto’s, plannen, maquettes, en dvd’s worden de 33 voor deze prijs genomineerde projecten voorgesteld. De werken gaan van renovatie tot nieuwbouw, van grootschalige woonprojecten tot eengezinswoningen, van bedrijfsgebouwen tot musea, van kerken tot sportinfrastructuur. Elk van de projecten is op een specifieke manier exemplarisch qua filosofie, concept of materialisatie.

In 2005 ging de prijs naar de Nederlandse Ambassade in Berlijn (zie foto links), een ontwerp van Office for Metropolitan Architecture OMA / Rem Koolhaas en Ellen van Loon. Het gebouw oogt als een glazen kubus. Opmerkelijk is dat de ambassade geen echte verdiepingen kent, maar gebouwd is als een soort hellingbaan, het ‘traject’ genaamd, die door het hele gebouw cirkelt.

Het opkomende architectenbureau NL Architects kreeg voor hun BasketBar (zie foto rechtsboven) een eervolle vermelding. De Basketbar maakt deel uit van het complex universiteitsgebouwen in De Uithof in Utrecht. Het gebouw is een combinatie van een boekwinkel, een basketbalveld, een skatebaan en een café. Het ontwerp is strak en speels tegelijk.

Bij de genomineerde architecten zijn onder meer Foster and Partners, Neutelings Riedijk Architecten, PLOT, Wiel Arets Architect & Associates, Sauerbruch Hutton architecten, …

Praktisch:

WAAR: foyer auditorium Tweebronnen | Diestsestraat 49 / Rijschoolstraat 4 | 3000 Leuven
WANNEER: woensdag 22 november 2006 t/m zaterdag 6 januari 2007
OPENINGSTIJDEN: di 15-21 uur / wo do vr 12-18 uur / za 11-17 uur / zo & ma gesloten | inkom: gratis
OPENING: dinsdag 21 november 2006, 20 uur | lezing: Hans Ibelings, “eurocentrisme”
ORGANISATIE: Stad en Architectuur | t. 016 222239 | www.stadenarchitectuur.be

Ook interessant