Interieur

Tentoonstelling Donald Judd in galerie Greta Meert

Na solotentoonstellingen in 1991 en 1993, wijdt Galerie Greta Meert in het najaar van 2011 een tentoonstelling aan de meubelkunst van de Amerikaanse kunstenaar, criticus, architect en designer Donald Judd (Missouri, 1928 – New York, 1994), één van de meest toonaangevende na-oorlogse kunstenaars en pionier van de Minimal Art.

Judds eerste realisaties dateren van de jaren 1970, wanneer hij zijn studio op Springstreet 101, Soho, New York verlaat voor het Texaanse Marfa en er enkele verlaten gebouwen omvormt tot studios, leef- en expositieruimtes. Voor de industriële architectuur produceerde hij zijn eerste meubelstukken, waarvan de galerie een nieuwe editie toont van Children’s desk en Chair (1978).

Nauwelijks meer dan enkele ruwe, houten planken geassimileerd tot een minimale, bruikbare vorm, anticipeerden deze vroege stukken reeds op de radicaliteit van Judd’s ontwerpfilosofie. Ruim dertig jaar later zijn zijn meubels synoniem voor tijdloos en duurzaam design.

Het formele purisme van Judds meubels wordt gedragen door een compromisloze visie op de relatie tussen vorm en functie. De gedurfde eenvoud van zijn ontwerpen is echter van een grote elegantie. Een esthetica die uiterst subtiel is, want minder visueel uitgesproken: strenge geometrie, mathematische verhoudingen en gepolijste oppervlakten.

Meer dan vormelijke beschouwingen, was Judd begaan met een zekere ‘kwaliteit’ in zijn werk, die hij vond in sobere maar solide materialen en technische precisie. De gepresenteerde meubels in multiplex, hardhout – Cipres, Dennenhout, Douglas Fir, Kerselaar, Mahonie, Walnoot - en metaal – aluminium, koper zijn een toonbeeld van Judd’s begrip van vorm en textuur in relatie tot het materiaal.

Perfectie werd bereikt in de afwerking – complexe fittings en extreem egale oppervlakten. Het productieproces blijft leesbaar in een open structuur (afwezigheid van laden of deuren) die beantwoordt aan Judd’s premisse van visuele transparantie.

Uit alles blijkt een groot respect voor de natuurlijke - en sociale - omgeving. Zo vertrouwde Judd de uitvoering van zijn ontwerpen toe aan plaatselijke vakmensen in Marfa. ‘Marfa Voices’, de documentaire die Rainer Judd in 2010 realiseerde, toont de invloed van haar vaders aanwezigheid op het leven in het verlaten woestijnstadje.

Deze tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met de Donald Judd Foundation, die de nalatenschap van de kunstenaar beheert sinds diens overlijden in 1994, waaronder Judd’s studio op Springstreet 101, New York als de gebouwen in Marfa en enkele ranches in de omgeving. Begaan met de presentatie en (permanente) installatie van kunst, zijn enkele van deze gebouwen expositieruimtes geworden met werk van Donald Judd en bevriende kunstenaars, Carl Andre (1935) John Chamberlain (1927), Dan Flavin (1933 –1996), etc.

Praktisch
Opening Donderdag 17 nov 2011
Tentoonstelling 19 nov 2011 – 10 maart 2012

Vaartstraat 13
1000 Brussel