Architectuur

Tentoonstelling Biënnale vriendelijk en licht

De installaties en objecten binnen de tentoonstelling People Meet in Architecture zijn gericht op de beleving van ruimte. Dat geeft de expositie op de Biënnale van Venetië een publieksvriendelijk en vederlicht karakter.

Veel critici roemen deze opzet door curator Kazuyo Sejima, omdat het een verlichting betekent ten opzichte van de vorige Biënnale-tentoonstellingen. Die kenmerkten zich door de ellenlange wandteksten en een nogal plechtig karakter. Dat het dit keer anders is, bewijst met name het kunstwerk Your Split Second House van de IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson.

In een aardedonkere ruimte zijn drie waterslangen opgehangen, die in het wilde weg spuiten. Door de stroboscopische verlichting en knetterende geluiden ontstaat er een spectaculaire show. Een aantal bezoekers kan de verleiding niet weerstaan om door het ronddwarrelende water te rennen, wat behalve een nat pak veel plezier oplevert.

De ervaring staat ook centraal bij Cloudscapes, ontwikkeld door de Japanse architect Tetsuo Kondo en de Duitse ingenieurs van Transsolar. In een van de hallen van de voormalige touwslagerij van de Arsenale kunnen bezoekers ondervinden hoe het is om door een wolk te lopen. Deze zweeft dwars door de ruimte en kan via een zeventig meter lange wenteltrap bedwongen worden. Zowel het zicht als de temperatuur verandert tijdens de beklimming.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant