Interieur

Telenet start op drie september met digitale televisie

Telenet heeft vandaag met enig gevoel voor timing zijn plannen voor digitale televisie (iDTV) ontvouwd. Gedoodverfde concurrent Belgacom doet dat op 28 juni en zal vermoedelijk twee dagen later 'live' gaan met Belgacom-TV. Telenet mikt op 3 september, al kunnen sommigen reeds vroeger genieten van een digitaal aanbod.

Meer bepaald Mechelaars en inwoners van Mortsel zullen al vanaf juli, na een zogenoemde soft launch, kunnen kijken naar iDTV. Vanaf 1 augustus is Affligem aan de beurt, 3 september is het D-day voor de rest van Vlaanderen. Belangrijker dan die datums zijn de prijzen en het aanbod.

Alles begint met de aanschaf van een Digibox, een settop-box die over de toonbank gaat voor 199 euro. Die haalt u zelf af in de Telenet-winkel. U kunt het toestel ook zelf installeren zoals u dat doet met een videorecorder en hebt meteen toegang tot digitale televisie. Dan is het even wachten tot de Telenet-installateur bij u langskomt om de 'i' voor DTV te zetten. Er moet immers nog een netwerkverbinding gelegd worden tussen uw kersverse Digibox én een modem die Telenet gratis ter beschikking stelt - dus ook aan niet-Telenet-klanten.

Kan de modem niet in de buurt van het televisietoestel geïnstalleerd worden, dan wordt er gebruikgemaakt van twee homeplugadapters om het Digibox-signaal via het elektriciteitsnet tot bij de modem te brengen, en omgekeerd. De klant kan ook kiezen voor een nieuwe UTP-bekabeling tussen de Digibox en modem, in samenspraak met de installateur. Het activeren van uw digitaal televisieabonnement kost eenmalig 25 euro. Voorlopig tussentotaal komt dus op 224 euro.

Goed nieuws is alvast dat er (voorlopig) geen bijkomende abonnementsgeld komt boven op de factuur van het huidige Mixt-ICS, dat u momenteel 12,39 euro per maand kost. Voor dat bedrag worden de kanalen waarover u nu al beschikt, digitaal aangeboden. Daarbovenop komen een tiental gratis kanalen waaronder Eurosport 1 en 2, Discovery Channel en TF1. Sommige van deze extra kanalen zaten nu al op de kabel in enkele regio's in Vlaanderen.