Verwarming & Sanitair

Tekort bekwame installateurs voor airconditioning

Ons land kampt met een tekort aan installateurs voor airconditioning. Sinds de hittegolf van vorig jaar is de vraag naar airco spectaculair gestegen, maar de bedrijven vinden nauwelijks geschoold personeel.

Het lijkt erop dat vooral de onregelmatige werkuren en de verre verplaatsingen kandidaten weghouden van het beroep van airco-installateur.

Volgens technicus Frans Aerts is ook een tekort aan opgeleid personeel een van de redenen waarom er te weinig installateurs zijn. Door het groot tekort gaan er ook te veel niet-opgeleide installateurs aan het werk die de reglementen vaak aan hun laars lappen.

De beroepsvereniging wijst erop dat er een goed loon wordt betaald aan ervaren technici, maar dat daar wel onregelmatige werkuren tegenover staan.

Fase 2 van het overheidsplan is in werking

Het blijft volgens het KMI de komende drie dagen warm, gemiddeld 23 graden en meer. Daardoor dreigt er een hittegolf. Fase 2 van een overheidsplan tegen de hitte is alvast in werking getreden. Het is een plan van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS).

Het adviseert hoe de meest kwetsbare burgers, en dat zijn zieken en ouderen, in de tehuizen het best beschermd worden tegen aanhoudende warmte.

Vorig jaar maakte de hitte in ons land bijna 1.300 slachtoffers, vooral hoogbejaarden. Minister van Volksgezondheid Demotte wil dat in de toekomst vermijden en heeft daarom een actieplan tegen de hitte opgesteld.

Sinds eergisteren is fase 2 daarvan van kracht. Dat betekent verhoogde waakzaamheid in de ziekenhuizen en de rust- en verzorgingstehuizen. Weinig zon en veel schaduw is de boodschap.

Koeling en voeding zijn belangrijk

Risicopatiënten worden extra in de gaten gehouden. Behalve koeling is ook de voeding belangrijk. Geen zware maaltijden dus, maar een aangepaste koude schotel en regelmatig drinken natuurlijk.

Wie de aanbevelingen in de wind slaat, kan last krijgen van hittekrampen en uitputtingsverschijnselen en waarschuwt best de huisarts of de dienst 100. Het ministerie van Volksgezondheid houdt een oogje in het zeil vanuit een speciale cel medische bewaking.