Algemeen

TanteLouise-Vivensis wint Smart Homes Award 2012

De Beurs Domotica & Slim Wonen die op 21 en 22 november plaatsvond in het Evoluon in Eindhoven was tevens een mooie gelegenheid voor de uitreiking van de Smart Homes Award. De jury, bestaande uit Willem van der Veere, manager vakgroep Do-It van Uneto VNI, Geja Langerveld coördinator AAL JP bij ZonMw en Dick Glaser, directeur HCX en voorzitter Deventer Energiecoöperatie, reikte de prijs uit aan stichting tanteLouise-Vivensis uit Bergen op Zoom. Deze vijfde Smart Homes Award ontvingen zij voor toepassing van vernieuwende techniek om dementerende bewoners van woonzorgcentrum Onze Stede in Steenbergen meer bewegingsvrijheid te geven. Systeemintegrator Consyst mag zeker delen in de eer.

Zij vonden een oplossing voor dwaalpreventie en -detectie van de bewoners. Bewoners met een zzp5-indicatie krijgen een ‘leefcirkel’ toegewezen en een polsbandje met een detector om. Jef Pelgrims, bestuurder van TanteLouise-Vivensis: “We geven de bewoners maximale leefruimte en dus levensvrijheid. Alleen deuren naar plekken die zorgen voor een onveilige situatie blijven voor deze bewoners gesloten. Dat kan per bewoner verschillen. Mocht iemand toch de cirkel uitgaan, krijgt het personeel direct een melding. Hetgeen we leren van de ervaringen bij dit zorgcentrum leggen we beleidsmatig vast en passen we ook toe in overige zorgcentra van onze organisatie.”

Als nationaal kenniscentrum voor Domotica & Slim Wonen vindt Smart Homes het van groot belang dat gerealiseerde domoticaprojecten de aandacht krijgen die ze verdienen. Dit jaar waren de genomineerde projecten toevalligerwijs allen verwant aan de zorgsector. Wel passen zij perfect in het domotica domein.

De twee andere genomineerde projecten waren:
Imtech Solutions en Vivium Zorggroep – project dynamische verlichting zorgcentrum De Bolder in Huizen en ORO regio Peelland – project Zorgvraaggerichte domotica 2.0.



Grote effecten
De jury woog diverse criteria en valideerde deze. Zij keek onder andere naar de behoefte aan inzet van techniek, naar doelmatigheid zowel op bewoners maar ook op personeel en familie, naar kwaliteit van het product, naar de mate waarin de inzet van techniek de werkprocessen veranderde, ook werd gewogen in hoeverre techniek een nieuwe dimensie geeft aan kwaliteit van leven voor bewoners en uiteraard naar hoe innoverend het product is en de verwachte rendementen bij inzet elders.

Juryvoorzitter Dick Glaser hierover: “Alle drie de projecten passen goed onder de noemer domotica en zorgen voor verbetering van kwaliteit van leven bij bewoners door techniek. TanteLouise Vivensis is winnaar vanwege de grote effecten op de bewoners en hun omgeving. Wij vinden het belangrijk dat de kennis en ervaring die hier wordt opgedaan ook wordt verspreid zodat deze techniek ook elders kant worden ingezet. We roemen ook dat deze organisatie inzet van domotica in haar beleid én werkprocessen heeft opgenomen en de resultaten wil uitrollen naar andere zorglocaties.”

Bij het project van stichting tanteLouise-Vivensis in woonzorgcentrum Onze Stede in Steenbergen is het van belang geweest dat domotica ingezet wordt in het voordeel van bewoners. Jef Pelgrims vervolgt : “Natuurlijk is personeelsefficiency voor onze organisatie van belang, maar de resultaten voor bewoners geven de doorslag.” Zij hebben gekozen door inzet van Consyst. Samen kwamen zij tot het project Leefcirkels.

Rob Mandigers, directeur van systemintegrator Consyst, zegt: “Wij integreren techniek in het zorgproces, niet andersom. Die procesinnovatie is de kracht van deze samenwerking. We hebben professionals in dienst met een niet-technische achtergrond en professionals met kennis van de zorg die met de projectleider ervoor zorgen dat de techniek wordt geborgd in het zorgproces. TanteLouise-Vivensis heeft echt aandacht voor training van hun medewerkers. Mede dat zorgt voor draagvlak.”

De award is een sculptuur van de hand van Helen Colijn, bestaande uit diverse materialen. De sculptuur verbeeldt de complexiteit en tegelijkertijd de opbrengst van een goede samenwerking.

Nieuwe inzichten
De beurs creëert een perfecte gelegenheid om nieuwe inzichten te krijgen, kennis uit te wisselen, contact te leggen en meer te leren over innovatieve oplossingen. Pas wie weet wat er bestaat, kan het gaan toepassen in de eigen omgeving.
Build for Life