Algemeen

Symposium voor de bouwsector voorspelt beterschap in 2010

Symposium voor de bouwsector voorspelt beterschap in 2010
De woningbouw verwacht in 2009 een investeringsdaling van 1%, als gevolg van de financiële crisis. Nochtans is er geen paniek, stelt marketingbureau eXtra Muros op zijn 5de Buildsight symposium vast. Het vele werk voor aannemers en architecten en de uitgebreide bouwplannen van de overheid doen vanaf 2010 hopen op betere tijden. Minister van Wonen Keulen en voorzitter van de Orde van Architecten Jos Leyssens lichten hun bevindingen toe.

De bouwsector slaat niet in paniek door de huidige financiële crisis. Een opmerkelijke vaststelling van Bieke Gepts, gedelegeerd bestuurder van Extra Muros. Dit marketingkantoor voor de bouwsector voert voortdurend onderzoek naar trends en tendensen binnen de bouwsector. Op basis van die onderzoeken trekt Extra Muros regelmatig een aantal conclusies, die ze bekend maakt op het jaarlijkse Buildsight symposium, dat dit jaar plaats vond op 8 december. “2008 is voor de bouwsector goed begonnen, maar gaat helaas niet zo goed eindigen. Zo kan het aantal afgeleverde bouwvergunningen in 2008 zelfs dalen met 12%. Sinds juli 2008 nemen ook de toegekende bouwkredieten en de offerteaanvragen voor de aannemers af,” zegt Bieke Gepts. Toch is de toekomst niet zo somber als gedacht. Zowel de Vlaamse overheid als de Vlaamse Orde van Architecten heeft een goed gevuld orderboekje. De overheid als bouwheer, de architect als planner en bedenker. “De bouwsector verwacht in 2010 een lichte stijging van de woningbouw, onder andere door bijkomende opdrachten in de sociale woningbouw en door de groeiende nood aan extra woningen voor kleinere gezinnen. Maar om de verwachte daling in de utiliteitsbouw - kantoren, bedrijfsgebouwen, loodsen, … - voor 2010 op te vangen, moet eerst het ondernemingsvertrouwen terug omhoog.”

Impuls

Extra Muros nodigde op haar 5de Buildsight symposium Vlaams minister van Wonen, Marino Keulen, uit om de overheidsinspanningen binnen de bouwsector toe te lichten. “Voor de Vlaamse overheid zijn betaalbaar wonen en huren een topprioriteit. De overheid heeft voor het totale woonbeleid 15 miljard euro voorzien, waarvan 7 miljard uit Vlaanderen. 450 miljoen euro is voor 2.800 sociale koop- en huurwoningen en 6.000 renovaties. In 2014 is dat 1,2 miljard euro, voor energiezuinige en gezonde huisvesting. Tussen 2009 en 2020 komen er 65.000 extra sociale wooneenheden bij, met een E-peil van minstens 70, een stuk beter dan de huidige norm van E-100. Dat zullen de bewoners voelen aan hun energiefactuur.” De Vlaamse overheid investeert ook in tientallen woonpremies en fiscale maatregelen. De verlaging van de registratierechten is de recentste, de renovatiepremies zijn de populairste. Nieuw vanaf 1/1/2009 is de dakisolatiepremie: 500 euro om je dak (beter) te isoleren. Voor lagere inkomens kan de daktisolatiepremie oplopen tot 1.000 euro.

Trends

Extra Muros analyseert sinds vijf jaar jaarlijks 900 werven en kan zo een aantal evoluties uit onze bouwgewoontes naar boven halen. Jos Leyssens, voorzitter van de Orde van Architecten en zelf ingenieur-architect, is positief over die bouwgewoontes en signaleert volgende trends: “Er is nog altijd een tekort aan deskundige vaklui, ondanks de komst van buitenlandse bouwvakkers. Ook meer en meer familiebedrijven verdwijnen door gebrek aan opvolging. Er is dus meer dan werk genoeg, ook voor de architecten. De overheid investeert voortdurend, met grote infrastructuurwerken of met inbreidingsprojecten. Hierbij mis ik wel een frivolere architectuur. Publiek-private samenwerkingen (PPS) moet de overheid nog meer promoten. De recente bouwwetgeving, met EPB, is ook een stimulans, maar jammer genoeg zijn Wallonië en Vlaanderen wat dat betreft niet op mekaar afgestemd. Er is ook nog altijd geen wettelijk kader voor alternatieve woonvormen zoals kangoeroewoningen, hoewel de nood groot is. Een andere vaststelling is dat bouwprojecten steeds sneller gerealiseerd worden. Er komen ook steeds meer snelle bouwmaterialen, zoals prefab producten of alternatieve bouwsystemen, zoals houtskeletbouw en nieuwe bouwmethodes - eerst binnenschil, dan isolatie, dan buitenschil. Er blijft een belangrijke rol weggelegd voor de architect als technisch adviseur. Een goede combinatie van thermische én akoestische isolatie is een volgende uitdaging voor architect en vakman. Meer veiligheid en properheid op de bouwwerf is dat ook.”

Over Extra Muros

Extra Muros is het marketingbureau voor de bouwsector. Via desk research, interviews met architecten, studiebureaus en aannemers, het bestuderen van bouwplannen, bezoeken van bouwwerven in combinatie met statistische marktinformatie en prognoses maakt Extra Muros de altijd up-to-date database Buildsight, met (op-)metingen van modelwoningen en gebouwen. Hieruit kunnen allerlei belangrijke gegevens voor de bouwsector afgeleid worden, zoals de hierboven beschreven resultaten en toekomstverwachtingen voor de bouwsector. Verder kan Extra Muros ingeschakeld worden voor het opstellen en uitvoeren van marketingplannen, voor marktinformatie, marktkadering en marketing.
Build for Life