Algemeen

Studiedag publiek private samenwerking kent veel bijval

In Tongeren staan een 10-tal concrete PPS-projecten op rails. De stad Tongeren en het Vlaams Kenniscentrum PPS organiseren rond de 4 verst gevorderde projecten een praktijkgerichte studiedag op woensdag 17 mei in De Velinx. De inschrijvingen zijn alvast een succes: 230 deelnemers schreven zich in.

PPS-projecten zijn projecten waaraan de overheid en private ondernemingen samen werken. De private partij wordt niet alleen ingeschakeld om te ontwerpen of te bouwen, maar vaak ook om het project mee te financieren en te beheren.
Vier Tongerse PPS-projecten worden toegelicht : de bouw van een sport- en evenementenhal, het woon- en winkelcomplex Julianus, het stadsvernieuwings-project Anicius (herwaardering stationsbuurt, met bijzondere aandacht voor leefbaarheid en groen) en het Pliniusproject ‘Het Land van Ooit Tongeren’.

Eddie Box, schepen van economie en stadsbedrijven:
“PPS is vaak een verhaal van vallen en opstaan, van publieke en private partijen die elkaar beter moeten leren kennen. De beste leerschool voor een succesvol PPS-project is nog steeds de praktijk zelf. Ik denk dat precies dit gegeven het succes van de inschrijvingen verklaart. De laatste jaren zijn er heel wat studiedagen rond PPS georganiseerd, maar tot nu toe bleef het vooral bij de theorie. PPS is relatief nieuw, er kan nog maar weinig beroep gedaan worden op de opgebouwde ervaring en inzichten. In Tongeren kan dat nu wél. Het belangrijkste doel van de studiedag is dan ook de deelnemers te inspireren rond de mogelijkheden van PPS. Vooral van het panelgesprek wordt verwacht dat de deelnemers veel praktijkgerichte informatie opdoen. Het mag toch wel een bijzonder unieke situatie genoemd worden dat een aantal grote spelers van de publieke markt – Toerisme Vlaanderen, LRM/Lisom,
De Lijn… - én de private markt – Heijmans, Strabag, Van Roey en Democo – morgen samen rond de tafel zitten om hun ervaringen met de deelnemers te delen.”

De studiedag PPS in de praktijk heeft plaats op woensdag 17 mei 2006 in het Cultuurcentrum De Velinx in Tongeren. We heten de persmensen van harte welkom om het programma (of een gedeelte ervan) mee te maken:

13.00 uur Ontvangst met koffie

13.30 uur Verwelkoming – Carmen Willems, burgemeester wnd. Tongeren
Overzicht en situering van PPS vandaag – Steven Ducateeuw – Vlaams Kenniscentrum PPS
Winkel- en woonproject Julianus – Eddie Box – schepen stad Tongeren
Stadsvernieuwingsproject Anicius – Albin van Walle – De Lijn
Sport- en evenementenhal – Stijn Knaepen – Technum nv
Plinius ‘Het Land van Ooit Tongeren’ – Jean-Paul Coenen – Plinius nv

15.30 uur Pauze

16.00 uur Panelgesprek met mogelijkheid tot vraagstelling
Moderator:
Dominiek Claes, Het Belang van Limburg
Panelleden:
Steven Ducatteeuw, Vlaams Kenniscentrum PPS
Eddie Box, schepen stad Tongeren
Albin van Walle, De Lijn
Stijn Knaepen, Technum nv
Jean-Paul Coenen, Plinius nv
Jacky Scherens, Democo nv
Alex Michils, Heijmans Vastgoed nv
Eddy Cox, Van Roey nv
Frank De Roo, Strabag nv

17.00 uur Slottoespraak

17.15 uur Receptie

Iedere deelnemer ontvangt een uitgebreide infomap en een CD-rom met de referaten.

De schriftelijke neerslag en een gedetailleerde praktische bespreking van succesvolle PPS-projecten in Tongeren worden in het boek ‘PPS in de Praktijk’ uitgegeven. Dit gebeurt in samenwerking met uitgeverij Vanden Broele.
Build for Life