Duurzaam Bouwen

Studiedag hout: van residentiële tot industriële toepassing!

In tijden van economische recessie is het moeilijk om projecten op het vlak van hernieuwbare energie gerealiseerd te krijgen. Maar de klimaatopwarming dringt zich verder op! In het kader van het EU-klimaatplan engageert Vlaanderen zich om tegen 2020 13% hernieuwbare energieproductie (elektriciteit, biofuels en warmte) te realiseren. Om deze doelstelling te bereiken, zullen we echter alles uit de kast moeten halen.

Hout is de belangrijkste vorm van biomassa die Vlaanderen bezit.
Hout is dus een zeer belangrijke vector voor hernieuwbare energie voor elektriciteit en warmte. Naar schatting kan hout instaan voor de realisatie van 50% van onze doelstelling rond hernieuwbare energie! Dit toont meteen het belang van deze studiedag aan.

In de voormiddag wordt het algemene luik van hout bellicht: beleid, potentieel, stand van zaken, inventarisatie van biomassa.

In de namiddag gaan er twee workshops door met enerzijds het industriële luik en anderzijds het residentiële luik.
Het industriële luik behandelt de conversietechnieken: vergassing van hout en Fischer Tropsch. Mensen uit de bio-energiesector stellen hun project voor.
In het residentiële luik komen de houtpellets en torrefactie van hout aan bod. Een pelletketelverdeler geeft een overzicht van de realisaties in Vlaanderen.

Leden van het bio-energieplatform Vlaanderen betalen 120 euro incl. BTW voor deelname aan de studiedag. Niet-leden betalen 160 euro incl. BTW voor deelname aan de studiedag.

De folder kunt u hier terugvinden.

U kunt vanaf 15 juli tot en met 23 oktober 2009 hier inschrijven