Nieuwbouw

Studiedag: De watertoets in de praktijk - 7 februari in Gent

“De overstromingen van november 2010 hebben de vinger op de wonde gelegd: de toepassing van de watertoets zoals voorzien in het decreet Integraal Waterbeleid van 2003 met de bedoeling nadelige effecten op het watersysteem zoveel mogelijk te beperken, is voor verbetering vatbaar. Ondertussen is het uitvoeringsbesluit omtrent de watertoets bijgestuurd. Maar een vernieuwd juridisch kader is geen voldoende voorwaarde om van de watertoets een efficiënt instrument te maken. Hij moet ook op een goede manier en met kennis van zaken worden toegepast.

Daarom organiseert het provinciebestuur Oost-Vlaanderen i.s.m. vzw De Waterkant een studiedag rond de toepassing van de watertoets in de praktijk. Het is de bedoeling om concrete richtlijnen en voorbeelden aan te reiken die onmiddellijk kunnen toegepast worden om een goede watertoets op te stellen. Daarom zijn er naast een plenair deel in de voormiddag, ook workshops in de namiddag gepland waarin op een interactieve manier tal van technische, administratieve en juridische aspecten uitgespit worden.

Programma

In de voormiddag komt het algemene kader van de watertoets met de recente aanpassingen en de technische kant van het wateradvies aan bod. Hoe moet een watertoets er concreet uitzien? Hoe moet men dit advies interpreteren en hoe gebeurt de toepassing in de plannen, vergunningen en op het terrein? Ook concrete uitwerkingen en voorbeelden van waterbuffering en infiltratiemaatregelen worden toegelicht.

In de namiddag staan er 2 sessies van 4 workshops op het programma waarbij we nader ingaan op de opbouw van de watertoets en het wateradvies, de concrete uitwerking ervan op het terrein, het planologische aspect en het juridische aspect. Je hebt de mogelijkheid om deel te nemen aan 2 workshops.

Op het einde van de dag heb je de gelegenheid om nog wat na te praten op de receptie.

Voor het volledige programma, klik hier.

Deze studiedag richt zich vooral naar ambtenaren en beleidsverantwoordelijken van gemeenten (technische dienst, milieudienst, dienst ruimtelijke ordening), de polders en wateringen, architecten, projectontwikkelaars, studiebureaus, intercommunales en notarissen, ...

Informatie - deelname

Deelnameprijs is 40 euro. Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot 27 januari 2012 via het inschrijvingsformulier of telefonisch op het nr. 053 72 94 21. Ten laatste enkele dagen voorafgaand aan de activiteit, ontvang je een bevestiging van jouw inschrijving en de laatste praktische informatie.
Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt!

Locatie: Het Pand, Universiteit Gent in Onderbergen 1, 9000 Gent (tel. 09 264 83 05).