Duurzaam Bouwen

Studie: kosten duurzaam bouwen zwaar overschat

De kosten van duurzaam bouwen worden zwaar overschat. Dat blijkt uit een wereldwijde studie van de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) onder 1400 professionals in de bouw- en vastgoedsector. Een 'groen' gebouw wordt 17 procent duurder geschat dan een niet-duurzaam gebouw, terwijl de werkelijke prijs slechts 5 procent hoger is.

Het onderzoek toont ook aan dat de uitstoot van CO2 juist wordt ónderschat. De ondervraagden schatten de bijdrage van gebouwen aan de wereldwijde uitstoot op 19 procent, terwijl dit in werkelijkheid 40 procent is.

De resultaten van de studie staan in het rapport Energy Efficiency in Buildings: Business Realities and Opportunities (pdf). Het onderzoek wordt geleid door de bedrijven Lafarge en United Technologies Corporation.

Gemiddeld blijkt slechts een op de zeven professionals tot nu toe zelf aan een 'groen gebouw' te hebben gewerkt. Zo'n twintig procent van de architecten, ingenieurs en ontwikkelaars is betrokken geweest bij een duurzaam bouwen-project, tegenover slechts negen procent van eigenaren en huurders.