Architectuur

Studenten ontwerpen woning Twitteraars

Wat moet je eigenlijk met een woonkamer als je nooit tv kijkt en de meeste avonden ergens anders dan thuis bent? En wat heb je dan nog aan een keuken? De hedendaagse levensstijl, die wordt gedomineerd door ‘social media’ als Twitter, kan verregaande gevolgen hebben voor het ontwerp van een woning.

Dat bleek afgelopen zaterdag tijdens de presentatie van het studentenproject Twitterhouse in architectuurcentrum Arcam. Elf studenten bouwkunde van de TU Delft hebben het online leven van evenzoveel Amsterdammers gevolgd. Op basis van het beeld dat ze daaruit kregen van hun ‘virtuele opdrachtgevers’, hebben ze een huis voor hen ontworpen.

De docenten Max Cohen de Lara en David Mulder (architectenbureau XML) wezen de studenten een locatie in de binnenstad van Amsterdam toe. Als voorwaarde werd gesteld dat de woning binnen het bestaande stedelijke weefsel moest worden geplaatst en er niets mocht worden gesloopt.

De opdrachtgevers werden tot twee weken voor de presentatie in het ongewisse gelaten.

Zo merkte actrice Victoria Koblenko tot haar blijde verrassing dat Isabel Driessen op basis van haar Twitterberichten en andere online activiteiten een woning boven bestaande bebouwing nabij de Dam had ontworpen. Dichtbij dit drukke plein kan ze zich zo in het publieke leven storten, terwijl het huis zelf haar de gewenste privacy biedt.

Lees verder op Architectenweb.nl