Bedrijfsnieuws

Strukton boekt duidelijke groei omzet bedrijfsresultaat 2008

Strukton, fullserviceprovider voor infrastructuur- en accommodatieoplossingen, realiseerde in 2008 een omzet van EUR 1,25 miljard (2007: EUR 1,15 miljard), een toename van 9%. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan een sterke autonome groei bij Strukton Civiel van 25%. Daarnaast leverde ook het bedrijfsonderdeel Strukton Worksphere met een omzettoename van 10% een duidelijk bijdrage aan de groei. Bij Strukton Rail kwam de omzet (exclusief de bijdrage van acquisities) licht hoger uit dan 2007. Strukton Bouw & Vastgoed werd geconfronteerd met vertragingen en annuleringen van bestaande opdrachten in reactie op de kredietcrisis en de daaropvolgende recessie. De omzet daalde daardoor met 13% ten opzichte van 2007. In de markt voor projecten in publiek-private samenwerking (pps) versterkte Strukton zijn leidende positie: Strukton Integrale Projecten participeert inmiddels in zes van de elf gegunde pps-concessies in Nederland en nam in 2008 deel aan alle pps-aanbestedingen van de Rijksoverheid.

Het bedrijfsresultaat (EBIT) steeg in 2008 met ruim 20% naar EUR 31,7 miljoen (2007: EUR 26,2 miljoen). Dit is exclusief het merendeel van de in 2008 ontvangen vergoedingen voor pps-aanbiedingen, waarvoor de kosten in 2007 zijn verantwoord. Het nettoresultaat daalde fractioneel met EUR 1 miljoen naar EUR 14,3 miljoen (2007: EUR 15,3 miljoen) als gevolg van hogere financieringskosten, negatieve valuta-effecten en een hogere belastingdruk.

Vooruitzichten

Strukton verwacht voor 2009 een stabilisatie van het omzetniveau. Eind 2008 eindigde de orderportefeuille opnieuw op een historisch hoog niveau van EUR 1,6 miljard, ruim 33% hoger dan eind 2007 (EUR 1,2 miljard). Deze orderportefeuille bestaat voor ruim 75% uit opdrachten verkregen uit publieke sectoren. In de private markt, waar de effecten van de financiële crisis en recessie groot zijn, is de ‘exposure’ van Strukton beperkt. Daarnaast wordt ruim een kwart van de omzet gegenereerd uit periodiek terugkerende inkomsten. De strategie van Strukton is erop gericht dit aandeel verder te vergroten. Op basis van de omvang en kwaliteit van de huidige orderportefeuille verwacht Strukton vooralsnog geen ingrijpende maatregelen te hoeven treffen.

Durk ten Wolde, voorzitter a.i. van de Groepsdirectie:
“Strukton is een robuust bedrijf met een solide basis. Onze bedrijven zijn goed verankerd in gezonde markten en nemen daarin een onderscheidende positie in. Met de acquisitie van een drietal pps-projecten in 2008 is een goede basis gelegd voor 2009. De volumes in de civiele markten blijven op een goed niveau. Ook de onderhoudsmarkt voor zowel total facilitymanagement als techniek blijft stabiel. We zien dat de, in 2008 achterblijvende, volumes in de railmarkt in Nederland in 2009 voorzichtig toenemen waardoor mogelijkheden ontstaan voor een betere bezettingsgraad.”

Raymond Steenvoorden lid van de Groepsdirectie:
“We houden er rekening mee dat de huidige recessie kan aanhouden tot na 2009. Strukton wordt hierdoor vooralsnog beperkt geraakt omdat onze forse orderportefeuille vooral uit contracten met publieke opdrachtgevers bestaat. Onze robuustheid danken we mede aan onze basisfinanciering die goed op orde is. Natuurlijk houden wij de verdere ontwikkeling van onze orderportefeuille scherp in de gaten, mede in relatie tot de omvang van de organisatie en letten we extra goed op de kosten.”

Build for Life