Tuin

Struik voor de deur levert GAS-boete op in Schaarbeek

Is het verboden om een struik te planten voor je huis indien je geen voortuin hebt? Een vrouw uit Schaarbeek heeft GAS-boete gekregen voor een struik die voor haar huis staat. De vrouw plantte de struik tien jaar geleden ter decoratie naast haar deur. Ze wilde de buurt wat opfleuren. "Wilde kruiden op het trottoir", zo luidt de aanklacht, en wat verder in de brief is er sprake van "onkruid". De GAS-boete bedraagt maximaal 250 euro.

"Dat ze me vragen om een struik te snoeien, daar kan ik nog in komen, maar mijn Pyracantha als onkruid bestempelen, dat gaat me te ver", zegt de vrouw in La Dernière Heure. De vrouw kan eerst nog reageren op de brief voor ze de boete krijgt, eventueel via een advocaat. "Maar dit varkentje wil ik zelf wassen."

Een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) is in België een straf, meestal een boete, die een gemeente kan opleggen voor inbreuken op zijn gemeentereglement. Het is op die manier een instrument om op lokaal niveau een antwoord te bieden aan de problematiek van openbare overlast.

Ook interessant