Algemeen

Strijd tegen zwartwerk vergt nieuwe belastingvermindering

'Als je geen bijkomende maatregelen neemt, kun je blijven controleren op zwartwerk en fiscale fraude zonder dat het veel uitmaakt.' Staatssecretaris Hervé Jamar (MR), binnen de federale regering bevoegd voor de strijd tegen fiscale fraude, pleit voor een nieuwe belastingvermindering om zwartwerk te ontmoedigen. Het zwartwerk in ons land wordt geschat op 15 à 22 procent van het bruto binnenlands product. De overheid derft jaarlijks tussen 45 en 60 miljard euro inkomsten.

Deze week legt Jamar drie nieuwe wetsvoorstellen aan het parlement voor in de strijd tegen de fiscale fraude. Aandeelhouders van kasgeldvennootschappen zullen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de betaling van belastingen. Bedrijfsleiders zullen persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld voor de betaling van btw en bedrijfsvoorheffing. En de belastingsinspectie krijgt meer middelen om btw-fraude in de horeca aan te pakken.

De maatregelen moeten 150 miljoen euro in het laatje brengen. Eerder dit jaar kondigde Jamar aan dat hij de fraude op het internet, in de transportsector, bij spelen en weddenschappen, in de bouw- en telecomsector en de fraude in verband met een tweede verblijf in het buitenland strenger wil aanpakken. Ook die strijd moet 150 miljoen euro opleveren.

"Heel wat fiscale fraude houdt rechtstreeks verband met sociale fraude", zegt Jamar. "Ongeveer een op de vijf werknemers in België werkt in het zwart. In de bouwsector bijvoorbeeld werken heel wat mensen in het zwart omdat het hun beter uitkomt. Ze combineren een werkloosheidsuitkering met een zwart inkomen. Dat brengt meer op dan alleen maar een officieel loon," zegt Jamar.

Volgens de Waalse liberaal moet de regering dringend werk maken van een verdere belastingvermindering voor de laagste loonschalen. Zonder aan de werkloosheidsuitkeringen te willen raken, moet het verschil tussen loon en uitkering groter worden. Enkel op die manier kan het zwartwerk worden teruggedrongen. Vandaar het pleidooi van de MR om een nieuw hoofdstuk aan te snijden in de belastinghervorming. Over die hervorming pleegt de regering volgende maand overleg.

De maatregelen tegen de fiscale en sociale fraude in de bouwsector gaan hand in hand met controles op de aanwezigheid van buitenlandse bouwvakkers op Belgische werven. Vooral arbeiders uit Midden- en Oost-Europa, maar in toenemende mate ook Brazilianen worden illegaal tewerkgesteld. Vorig jaar haalde Jamar 600 miljoen euro binnen voor de begroting dank zij de strijd tegen de fiscale fraude. Dat was bijna de helft meer dan verwacht. Dit jaar rekent de regering-Verhofstadt op 380 miljoen euro om haar begroting te kunnen sluiten.

Jamar: "Ik merk dat onze acties meer succes kennen. Telkens als we een geslaagde actie achter de rug hebben, krijgen we felicitaties van bedrijven die oneerlijke concurrentie hadden ondervonden. Drie à vier jaar geleden was dat nog niet het geval. De burgerzin neemt weer toe."
Build for Life