Algemeen

Stevige aanpak nodig tegen sociale fraude door EU-migranten

De sociale inspectie slaat alarm over frauderende EU-migranten. Liefst 40 procent van de EU-migranten die zeggen dat ze hier als zelfstandige werken, blijken helemaal geen zelfstandige te zijn. Ze misbruiken het statuut van zelfstandige om een verblijfsvergunning te krijgen, gezinsbijslag te ontvangen en van andere voordelen te genieten. Dat schrijft De Tijd donderdag op basis van de resultaten van controles die het Rijksinstituut voor de Sociale verzekeringen (RSVZ) sinds oktober 2010 uitvoert. “Het opengooien van de Europese grenzen zet onze sociale zekerheid in België op de helling”, luidt de niet mis te verstane waarschuwing van Jean-Claude Heirman, de directeur-generaal van de sociale inspectie.

Hij herhaalt hiermee wat Bouwunie al langer zegt. Dergelijke “valse zelfstandigen” vind je helaas meer en meer op bouwplaatsen waar ze de bouwkmo’s en zelfstandigen die wel de regels naleven op een oneerlijke manier beconcurreren. Ze doen dit vaak door het statuut aan te nemen van “werkend vennoot” van een in België gevestigd bedrijf. In werkelijkheid hebben ze in dit bedrijf geen enkele zeggingsmacht. Het zijn schijnzelfstandigen, die door dergelijke bedrijven niet aangeworven worden als werknemer maar als veel goedkopere zelfstandige werkkracht. Een frauduleuze maar spijtig genoeg steeds vaker gebruikte constructie.

Bouwunie is al langer vragende partij om àlle werkend vennoten nominatief te vermelden in de KruispuntBank Ondernemingen (KBO). Op deze wijze kan de inspectie efficiënter controleren wie al dan niet fraudeert.
Daarnaast blijft Bouwunie vragen naar een dringend nieuw wetgevend initiatief om de buitenlandse schijnzelfstandigen op afdoende wijze af te stoppen.

Ook interessant


Build for Life