Bedrijfsnieuws

Sterke euro drukt winst en omzet CRH

Het Ierse bouwmaterialenconcern CRH, in ons land onder meer eigenaar van veel Karwei-bouwmarkten, Gamma’s en van isolatie-, steen- en andere bedrijven, heeft vorig jaar een omzetgroei geboekt van 3 procent.

De totale verkopen van het Ierse bouwmaterialenconcern CRH kwamen vorig jaar uit op 11.080 miljoen euro. Wordt de koersstijging van de euro tegenover de dollar en het Britse pond verrekend, dan komt de omzetstijging uit op 15 procent.

De winst voor belastingen kwam uit op 864 miljoen euro, 1 procent meer tegen reeële wisselkoersen maar 12 procent meer tegen vaste koersen. In geld uitgedrukt zorgde de dure euro voor 1,15 miljard minder omzet en 86 miljoen minder winst voor belastingen.
Volgens CRH blijft de bouwsector op het hele Europese vasteland relatief gedrukt. Alleen Spanje vertoont een voortdurende groei. In Ierland en Groot-Brittannië blijft vooral de woningbouw op een hoog niveau. In Ierland werd zelfs een record aantal huizen gebouwd, waardoor CRH 10 procent meer cement en beton verkocht. In de Benelux blijft de bouwmarkt onder druk staan, hoewel CRH voor ons land in 2004 een matige groei van de bouwactiviteiten verwacht.
In de divisie Products & Distribution ging de omzet met 55 procent omhoog naar 166 miljoen euro. Dat komt vooral door de overname van Cementbouw in oktober, waardoor CRH er 54 Gamma’s en 36 Karwei-bouwmarkten bij kreeg. Bovendien werden door kleinere transacties nog eens drie Nederlandse en dertien Belgische Gamma’s verworven.
Aan het begin van 2004 had CRH daarmee 116 Nederlandse Gamma’s en Karwei-bouwmarkten en 14 Belgische Gamma’s in handen. De activiteiten van Cementbouw op het gebied van beton en kleiproducten ‘werden succesvol geïntegreerd met al bestaande bedrijven’ in ons land.

Overname
Cementbouw was bij lange na niet de enige overname. Net als in vorige jaren blijft CRH voortdurend op zoek naar geschikte bedrijven die bij de bestaande activiteiten passen. In 2003 werden 40 overnames gepleegd voor een totaal bedrag van 1,6 miljard euro.
Zo werd eind vorig jaar de producent van polystyreen isolatie Unidek met fabrieken in Nederland en Duitsland overgenomen. Andere gekochte bedrijven zijn Androlit, een Duitse fabrikant van schuttingen en hekken, de fabrikant van toegangscontrolesystemen Andronit, de Belgische producent van metalen bouwproducten Plakabeton en de Deense betonfabrikant Betonelement. In Polen werd een belang verworven in Trzuskawica.
CRH is in Europa verder actief in Zwitserland, Finland, Frankrijk, Slowakije, Portugal, Oekraine en Israël. Over dat laatste land meldt CRH dat ‘de vraag naar cement onder druk staat, hoewel de markt in de West Bank en de Gaza strook verbeterde.’ Over de in Ierland zelf bekritiseerde betrokkenheid bij de Palestijnse muur wordt echter niet gerept.
Build for Life