Algemeen

Steeds meer ziekenhuizen stellen bouwplannen uit

Steeds meer ziekenhuizen laten aannemers weten dat ze hun bouwplannen uitstellen. Dat constateert Arjan Windhorst, verbonden aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Volgens Windhorst wachten ziekenhuizen op duidelijkheid van de overheid. Geld zou volgens hem geen probleem hoeven zijn, want de 320 miljoen euro die het kabinet in zijn crisisplan beschikbaar stelt, staat gelijk aan het naar voren halen van projecten met een totale waarde van circa 3 miljard euro. Voor ziekenhuizen is het echter onduidelijk hoe ze aanspraak kunnen maken op dat geld. De rekenregels verschaffen geen helderheid. Evenals TNO Zorg en kennisinstituut Prismant pleit NVZ voor een tijdelijke garantieregeling die de overheid moet faciliteren. NVZ heeft reeds overlegd met de ministeries van EZ, Volkgesgezondheid en Financiën.

Sander van Norren, senior sectorspecialist bij de Rabobank, voorziet dat een aantal grote ziekenhuisprojecten verspreid over Nederland binnenkort op de markt komt. Van Norren meent dat het niet enkel kommer en kwel is met de bouwplannen van ziekenhuizen. Financiering verwerven is wel lastiger geworden. Vroeger duurde dat enkele weken en tegenwoordig enkele maanden tot een jaar. Een garantieregeling wijst hij af, want die maakt van een slecht plan niet ineens een goed plan.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life