Algemeen

Startsein voor renovatie Remytoren

WIJGMAAL - Net honderd jaar nadat de bouw van de Remytoren in Wijgmaal van start ging, begint er een tweede leven voor het inmiddels geklasseerde pand. Bouwpromotor Immo De Meyer (IDM) gaf gisteren het startsein voor de inrichting van de toren. Samen met projecten van Remy Industries en Eurinpro biedt de site weldra aan duizend mensen een baan.

IDM bouwt in een eerste fase een groots kantorengebouw langs de Vaart, aansluitend op de toren. Samen met de parkeergelegenheid en de ruimte in de toren zelf is dat goed voor 14.000 vierkante meter aan kantoren, onderzoeks- en seminarieruimtes en showrooms.

Burgemeester Louis Tobback mocht gisteren het officiële startsein geven voor de bouw, en hij deed dat op 'zeemanswijze' door een fles stuk te slaan. De Remytoren is het symbool van Wijgmaal, maar het staat er al enkele decennia lang te verkommeren.

Tobback klaagt de stroefheid aan waarmee de stad wordt geconfronteerd om oude industriesites nieuw leven in blazen. Hij verwijst naar het terrein De Stordeur, even verderop langs de Vaart. De stad Leuven kan de silo van het voormalige bedrijf Maiserie de l'Est langs de Aarschotsesteenweg wellicht eindelijk onteigenen, maar daar ging een juridische procedure van zeven jaar aan vooraf.

Ingewikkeld
Leuven wil het verloederde industrieterrein van zeventig are langs de Vaart al lang saneren. ,,Maar hoe nodeloos ingewikkeld wordt het een lokaal bestuur gemaakt, om oude industrieterreinen nieuw leven in te blazen? Het is niet nodig om altijd open ruimte aan te snijden voor een bevolking die niet groeit. Daarom doe ik bij deze een oproep om dit makkelijker te maken.''

Op de Campus Remy zullen er minstens een duizendtal mensen werken. De stad Leuven heeft een akkoord afgesloten met de NMBS en De Lijn om de omgeving van het station van Wijgmaal op te waarderen. Ook De Lijn wil een 'Joblijn' inleggen tussen Leuven en Remy, en in de toekomst kan de nabijheid van de Vaart wellicht ook een rol spelen.
Build for Life