Nieuwbouw

Start bouw MFA Noord Veldhoven

Afgelopen woensdag is de bouw van start gegaan voor de nieuwbouw van Multifunctionele Accommodatie (MFA) Noord te Veldhoven. Het startsein zal gegeven worden door Wethouder Selma Koegler van de gemeente Veldhoven. Het nieuwe gebouw is ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs. In samenwerking met Mertens Bouwbedrijf won LIAG vorig jaar de design&build aanbesteding.

De nieuwe MFA van 4.900 m2 BVO vormt het toekomstige hart van Veldhoven Noord. Naast een basisschool die gecombineerd wordt met een BSO zal het gebouw onderdak bieden aan een wijkcentrum met grand café, een kinderdagverblijf, een consultatiebureau en speciaal onderwijs.

Kind centraal

In samenspraak met de diverse gebruikers van het gebouw is een ontwerp ontstaan, waarin alle wensen en eisen die het moderne onderwijs vraagt zijn meegenomen. Naast het gebouw, waarin het kind vanzelfsprekend centraal staat, is ook een ontwerp gemaakt voor de inrichting van de buitenruimte. Elke gebruiker heeft zijn eigen identiteit en toch is het complex een sterk uniform gebaar naar het stadsdeel waar het wordt gebouwd.
De verschillende functies liggen rond een overdekt dorpsplein. Dit plein vormt het hart van het gebouw en kan multifunctioneel worden gebruikt. Het plein biedt de gebruikers ook de mogelijkheid om deze gemeenschappelijke ruimte als flexibele extra ruimte bij de eigen ruimten te koppelen. Daarnaast worden voorzieningen met elkaar gedeeld. Zo heeft de gemeente Veldhoven een zeer Multifunctionele Accommodatie; een XMFA.



Frisse Scholen

De gemeente Veldhoven heeft als ambitie de beste onderwijsomgeving te bieden voor haar kinderen. Omdat deze ambitie goed past bij die van bouwbedrijf Mertens en LIAG, speelt duurzaamheid in het ontwerp een zeer grote rol met als uitgangspunten frisse scholen klasse A en een zeer hoge GPR norm (GPR: 9, Epc 0,6).

De nieuwbouwplannen zijn door de omwonenden zeer goed ontvangen. Naar verwachting zal de MFA in de het voorjaar van 2012 in gebruik worden genomen.

De combinatie Mertens – LIAG heeft in het verleden al succesvol mogen samenwerken. De synergie tussen beide partijen heeft reeds geleid tot onderscheidende architectuur. Zo werd het VMBO – facilitair centrum Niekée in Roermond verkozen tot winnaar van de prestigieuze scholenbouwprijs en gepubliceerd als één van de meest opmerkelijke gebouwen van 2008. Ook werkten beide partijen samen in de realisatie van het ROC Rijn IJssel te Arnhem en de faculteiten voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.