Bedrijfsnieuws

Starre thuismarkt speelt Arcadis parten

Arcadis kampt in Nederland met een weerbarstige thuismarkt.

Terwijl het ingenieursbureau Arcadis in het buitenland slaagt de winstontwikkeling op een goed niveau te handhaven, is de onderneming voor de thuismarkt al blij met een stabilisatie.

“De situatie is niet meer zo erg als in het tweede kwartaal”, aldus bestuursvoorzitter H. Noy. “Economisch gaat het duidelijk minder. Ons land loopt in Europa achteraan. Een tweede factor vormen de bezuinigingen. De overheid staat op de rem. Als derde punt daar bovenop komen de toegenomen pensioenlasten”.
Topman Noy geeft grif toe dat in Nederland de marges onder druk staan. Positief daarentegen is de ontwikkeling van nieuwe markten. Arcadis bemoeienis met het kunstgras is binnen een jaar bijna verdrievoudigd tot een oppervlakte van 350.000 vierkante meter.
De toegenomen interesse voor het kunstgras komt van zowel de sportverenigingen als de gemeenten. Doorslaggevend argument om tot aanleg over te gaan is doorgaans de wens de velden intensiever te gebruiken. “De gemeenten zijn vooral geïnteresseerd in de besparing van de ruimte”, geeft Noy aan. “Als de velden intensiever gebruikt kunnen worden, komt ruimte vrij om woningen of bedrijven te ontwikkelen”.

Uefa
Arcadis verricht onder toeziend oog van voetbalbond Uefa momenteel op de velden van Heracles een test om te onderzoeken of kunstgras geschikt is voor profvoetbal. Noy verwacht de proef komend jaar positief af te ronden. “Het Arcadisveld in Almelo is goed voor onze reputatie”.
De operationele winst van Arcadis daalde in het derde kwartaal met 9 procent tot 5,1 miljoen euro. Voor 4 procent is de afname toe te rekenen aan de dure euro. De omzet steeg licht tot 207,1 miljoen euro.
Van Shell heeft Arcadis de opdracht gekregen in Amsterdam-Noord een nieuw technopark te ontwerpen. Het Technology Center komt op het huidige Shell-terrein aan het IJ. Het olieconcern heeft twintig hectare van het terrein tegenover het Centraal Station verkocht aan de gemeente. Arcadis neemt de resterende zeven hectare op de tekentafel. Het ingenieursbureau zorgt voor de architectonische vormgeving, berekent de constructies en levert de bouw- en installatietechniek. “We hebben de opdracht gekregen omdat we het totale pakket kunnen leveren”, aldus Noy.

Druk
De bestuursvoorzitter ziet het tij in Nederland maar langzaam verbeteren. De omstandigheden zullen in 2004 grotendeels dezelfde zijn als in het afgelopen jaar.
Onder druk van het overheidsbudget verschuift de aandacht van nieuwe projecten naar vernieuwing en onderhoud van bestaande infrastructuur. Als specialist op het spoor verwacht Arcadis een graantje mee te pikken.
Meer dan een lichtpuntje is de milieumarkt. In de Verenigde Staten realiseert Arcadis in het segment een autonome groei van 8 procent.
De goede contacten met het Amerikaanse ministerie van defensie, levert de Arnhemmers inmiddels ook nieuwe opdrachten op bases in Duitsland op.
In de Verenigde Staten maakt Arcadis voor 85 miljoen dollar legerplaatsen schoon.
Build for Life