Tuin

Stappenplan gazon aanleggen

De aanleg van een nieuw gazon is meer dan even wat graszaad strooien. Een goede gedegen voorbereiding is een voorwaarde voor een gezond gazon. Veel problemen zijn te wijten aan een dichte grondstructuur, een laag voedingspeil en een dichtgeslagen bovenlaag. Mosvorming, een open grasmat en vochtoverlast en verdroging zijn een gevolg. Wilt u zelf aan de slag? Volg dan het stappenplan gazon aanleggen.

Bodemstructuur

- Graaf eerst een gat om de structuur van de bodem te bekijken. Bij een storende harde laag zal de grond gebroken moeten worden door deze te spitten. Heeft u een kleine tuin dan zult u twee steken diep moeten spitten waarbij u de grasmat onderin stopt. Bij een grote tuin zal er een kraan aan te pas komen en deze zal ook de grasmat onderwerken.

- Is er geen sprake van een storende laag dan kan de oude mat worden omgespit of doodgespoten met een biologisch middel en worden stukgefreest.

- De kale grond kan nu in grote lijnen worden geëgaliseerd met een hark.

Mest

- Nu zijn de meststoffen aan de beurt. Er zijn speciale biologische gazonmeststoffen te verkrijgen, dat werkt perfect, maar ook een laag van 2 cm compost uitstrooien en licht inharken is een acceptabele goedkope optie.

- Als de grond wat verzuurt is, een lage PH heeft, dan zal er ook kalk gestrooid moeten worden. De ideale Ph voor een gazon is tussen 6 en 7. Dit is eenvoudig op te meten met een PH test die in elk tuincentrum te krijgen zijn.

- Het gazongedeelte nu zodanig egaliseren dat er geen oneffenheid meer zichtbaar is. Soms kan een stevige plank uitkomst bieden door deze over de rulle grond te trekken en dus op deze manier te egaliseren.

Graszoden

- Indien de grond droog is en er worden graszoden gelegd dan zal er eerst moeten worden gesproeid. Wordt er gezaaid dan eerst inzaaien en dan pas water geven.

- Graszoden worden dwars op de kijkrichting gelegd waarbij er eerst een buitenrand wordt gelegd die dus ook de contouren al aangeven. Kleine snijstukken moeten worden voorkomen. Als het stuk zode dat u afsnijdt korter wordt dan de zode breed is dan zal zo'n stuk gevoeliger voor verdroging zijn.

- Na het leggen van de zoden of het inzaaien minimaal eenmaal per dag water geven gedurende droge perioden. Is er sprake van snelle verdroging bij zeer warm weer dan meerdere malen water geven. Ook gewoon bij en tijdens zonneschijn.

- Graszoden na 7/10 dagen voor de eerste keer maaien op 5 centimeter. Voor het ingezaaide gazon geldt dezelfde hoogte maar pas maaien na zo'n week of drie.