Verbouwen

Stand van zaken voor Scholen van Morgen

Tot op heden werden een 150-tal voorcontracten binnen het programma Scholen van Morgen ondertekend. Deze projecten staan voor meer dan 200 nieuwe schoolgebouwen of grondige renovaties van bestaande gebouwen. In de komende periode worden de verschillende procedures opgestart om per bundel een architect aan te duiden. Iedere bundel bestaat gemiddeld uit 3 à 4 scholen.

Schoolbesturen werden in het najaar van vorig jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het programma. De scholen die tot op heden op deze uitnodiging zijn ingegaan vertegenwoordigen een oppervlakte van ongeveer 555.000 m². De resterende oppervlakte wordt de komende maanden verder ingevuld.

Globale planning

Ten laatste in 2014 moeten voor alle scholen die deelnemen aan het programma de vergunningsaanvragen ingediend zijn, zodat in 2016 de laatste school ter beschikking kan gesteld worden. Binnen het programma Scholen van Morgen zijn er twee proefprojecten die al wat vooruit lopen op de andere projecten. De start van de bouw van deze twee projecten is voorzien in 2012.

Open Oproep

Naast de projecten waarbij via de mini-competitie een architect aangesteld wordt, zijn er binnen Scholen van Morgen een 20-tal modelprojecten waarbij de aanstelling via de Open Oproepprocedure van de Vlaamse Bouwmeester verloopt. Ondertussen werd voor een 10-tal modelprojecten de architect aangeduid. Voor het einde van dit jaar zullen alle architecten van de modelprojecten bekend zijn.

Lees het complete artikel op Architectura.be