Algemeen

Stad wil stadsstrand

Diverse gemeenten hebben of willen een strand binnen de stadsgrenzen. Een strand in de stad is goed voor het imago, dient als vrolijke vrijhaven en maakt een nieuwbouwwijk minder anoniem. Een stadsstrand maakt de stad aantrekkelijker voor hoogopgeleide tweeverdieners, die de steden graag als inwoners willen.

Rotterdam was acht jaar geleden de eerste met Strand aan de Maas. Sindsdien telt ons zo`n vijftien stadsstranden, in onder meer Groningen, Amersfoort, Haarlem, Venlo en Amsterdam. `Een strand geeft een stad identiteit`, aldus Jan-Willem Wesseling, hoofdredacteur van diverse tijdschriften over gebiedsontwikkeling en stedenbouw. `En identiteit is op dit moment en belangrijk thema bij ruimtelijke ontwikkeling, daarmee kan een stad zich onderscheiden.` De stadsstranden zijn niet altijd succesvol. Het Strand aan de Maas was niet rendabel en is vorig jaar gesloten. Het stadsstrand in Venlo heeft tot nu toe elke zomer geld gekost, aldus cultureel ondernemer Marcel Krabbers die het strand heeft opgezet.

Blijburg in Amsterdam is wel succesvol. Op Blijburg kan men onder meer zwemmen, eten, drinken, zonnen, voetballen, tafeltennissen, gemasseerd worden, de maandelijkse rommelmarkt bezoeken en films kijken. Blijburg bestaat zeven jaar en is in die tijd al drie keer verhuisd. Komen jaar krijgt het een definitieve plaats.

Gebaseerd op: de Volkskrant
Build for Life