Vastgoed

Stad is weer in trek als vestigingslocatie bedrijven

De stad is weer in trek als vestigingslocatie voor bedrijven. In de jaren 80 trachtte het ministerie van VROM via het zogeheten ABV-beleid ondernemingen nar de omgeving van intercitystations te lokken. Bedrijven vestigden zich echter liever op goed bereikbare snelweglocaties, waar geen strenge parkeernormen gelden.

Momenteel worden oude havengebieden en spoorzones omgebouwd tot goed bereikbare woningen met een combinatie van woningen en kantoren. In Den Bosch is het Paleiskwartier in de afgelopen jaren uitgegroeid tot belangrijkste kantoorlocatie, en in Den Haag is het Beatrixkwartier een `central business district` geworden. Voor ondernemingen is de bereikbaarheid niet de enige factor bij het selecteren van een locatie. De stad biedt voordelen op het gebied van netwerken. Op het terras of in de schouwburg vang je de laatste nieuwtjes op of kom je belangrijke personen tegen.

Frank van Oort, geograaf aan de Universiteit Utrecht, verklaart dat de stad de biotoop is van veel creatieve toeleveranciers en hoogopgeleide werknemers. Zij genieten van stedelijke voorzieningen en zijn gevoelig voor het imago van een werkplek.

Gebaseerd op: ROM