Algemeen

Stad Turnhout breekt lans voor energiezuinig bouwen

Marcel Hendrickx, burgemeester van de Stad Turnhout, maakte vrijdag op het internationaal passiefhuis-symposium te Turnhout de plannen bekend van de Stad om het energiezuinig bouwen te promoten. Zo wordt er voor 2004 geld vrijgemaakt voor het uitvoeren van energie-audits ter waarborging van de energiekwaliteit van bouwprojecten. De Stad Turnhout zal energiezuinige bouwers ook meer ondersteunen naarmate hun woningbouwproject beter thermisch geïsoleerd is.

Turnhout is hiermee koploper in de promotie van energiezuinig bouwen door als eerste gemeente in België de bouw van passiefhuizen te stimuleren. Het gaat om woningen met een extreem laag energieverbruik, een zeer goede isolatie, een goede ventilatie en een zeer comfortabel binnenklimaat, zowel in de winter als in de zomer. De woningen komen daardoor in de buurt van K15 isolatiewaarde (de Vlaamse norm is K55) en hebben geen verwarmings- of koelinstallatie nodig. Hun energieverbuik is maar liefst 4 keer lager dan de gemiddelde nieuwbouw-woning die vandaag gebouwd wordt, en zelfs 10 keer lager dan het actuele woningenbestand in Vlaanderen.

Ook de bouw van lage energiewoningen (K30) en de renovatie van bestaande gebouwen naar K45-peil zullen voortaan worden gesubsidiëerd. Daarmee wil de Stad Turnhout het energieverbruik van zowel de nieuwbouw als het aanwezige gebouwenbestand drastisch verlagen.

Wie nog niet vertrouwd is met het passiefhuis-concept kan terecht op de website van het Passiefhuisplatform: www.passiefhuisplatform.be
Build for Life