Architectuur

Staat erfgoed haaks op wooncomfort?

We vieren dit jaar de 100ste geboortedag van Renaat Braem (1910-2001), voor velen nog altijd een geniaal en visionair architect-stedenbouwkundige en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de naoorlogse architectuur in België. Anderen zetten vraagtekens bij het wooncomfort van zijn sociale woonwijken en vinden zijn concepten voorbijgestreefd. VMSW sprak voor Woonwoord met enkele specialisten over dit thema.

Is Braems sociale oeuvre vandaag nog relevant? Hoe moeten we er nu en in de toekomst mee omspringen? Moet alles intact blijven of is slopen geen taboe meer? Die vragen legden we voor aan vier deskundigen.

Boeiende discussie

Natalie De Leenheer werkt voor de dienst bewonerswerking van sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven Antwerpen en verdedigt de belangen van de bewoners uit de sociale Braemwijken. Herman Kennis is een bevlogen architect bij dezelfde SHM en bouwde jarenlang ervaring op met de sociale woonwijk Jos Van Geellaan en de Arenawijk in Deurne. Jan Wouters volgt voor Woonhaven alle Braemwijken op en bekijkt een en ander meer strategisch. En Sven Sterken doceert architectuurgeschiedenis en architectuurtheorie en plaatst Braem in een historisch perspectief.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be