Algemeen

Staalprijs schiet omhoog op wereldmarkt

De prijs voor staal schiet omhoog op de wereldmarkt. De Brits-Nederlandse staalfabrikant Corus heeft dinsdag weer een volgende prijsronde aangekondigd.

Per 1 april gaan de staalprijzen met minstens 40 euro per ton omhoog, een verhoging met gemiddeld 10 procent. Eind vorig jaar kwam Corus al met een verhoging met gemiddeld 5,8 procent.

Ook andere grote Europese staalfabrikanten als Arcelor en Thyssen Krupp hebben de prijzen verhoogd. Volgens het Algemeen Verbond Bouwbedrijf en VOC Betonbouw is tot nu toe nog niet veel van deze verhogingen doorgesijpeld naar de Nederlandse bouwmarkt. “Het is zeker nog geen hot item bij onze leden,” aldus een woordvoerster van VOC Betonbouw.
De prijsverhoging wordt vooral veroorzaakt door de voortdurend stijgende vraag naar staal en ijzererts in China. De staalproductie in dat land gaat door de snelle industriële ontwikkeling sterk omhoog waardoor China steeds meer ijzererts op de wereldmarkt inkoopt.
Bovendien moet het land ook nog staal invoeren om aan de vraag te voldoen. Volgens cijfers van het International Iron and Steel Institute in Brussel lag de Chinese staalproductie in november op 20,5 miljoen ton, 23,3 procent meer dan in dezelfde maand in 2002. China produceert daarmee bijna een kwart van de wereldstaalproductie, die in november op 81,2 miljoen ton uitkwam. In de twaalf maanden tot 1 december produceerde China 200 miljoen ton.
Wereldwijd trok de staalproductie ook aan, maar met slechts 6,9 procent op jaarbasis. De totale productie in de EU-landen nam slechts met 0,6 procent toe en kwam voor de twaalf maanden tot eind november uit op 147,3 miljoen ton. Het IISI verzamelt de gegevens van 63 staalproducerende landen.
In de staalwereld wordt algemeen verwacht dat aan de prijsverhogingen voorlopig nog geen eind komt. Directeur Scott MacDonald van de Britse Corustak: “We hebben de nieuwe prijsronde tijdig aangekondigd zodat onze afnemers de hogere prijzen ook kunnen doorberekenen aan hun klanten. De aanhoudende sterke vraag maakt het waarschijnlijk dat we de komende maanden de prijzen verder omhoog zien gaan.”

Contract
Een teken aan de wand is ook dat Arcelor, de in Luxemburg gevestigde grootste staalfabrikant ter wereld, begin dit jaar in een nieuw contract voor de levering van ijzererts met het Braziliaanse CVRD een prijsverhoging van 19 procent voor deze grondstof heeft afgesproken. Daarbij komt nog eens dat de prijs voor de in hoogovens toegepaste kolen eind vorig jaar ook al met 20 procent omhoog sprong.
Volgens directeur Herman Voskamp van de Metaal Recycling Federatie in Den Haag zullen de schrootprijzen – basismateriaal voor onder meer betonstaal – dezelfde ontwikkeling doormaken. “De staalprijzen gaan inderdaad voortdurend omhoog de laatste tijd en de schrootprijs volgt die ontwikkeling. Het loopt niet helemaal parallel, er zit altijd wat vertraging in, maar dat de schrootprijs ook omhoog gaat staat wel vast.” Het Britse staalinstituut UK Steel gaat uit van een verhoging met minstens 40 procent van de schrootprijs. In Britse bouwkringen wordt gevreesd dat China zoveel schroot en staal wegzuigt dat er in Europa een tekort kan ontstaan.
Build for Life