Isolatie

Spouwmuurisolatie erg kostenefficiënt indien vakkundig uitgevoerd

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche zet het energiebesparingspotentieel bij bestaande woningen extra in de verf. Honderdduizenden Vlaamse gezinnen kunnen gemakkelijk besparen op hun energiefactuur door de niet-geïsoleerde spouwmuren van hun woning te laten vullen met isolatiemateriaal. De klus is op twee dagen geklaard en bezorgt de bewoners nauwelijks overlast. Dankzij de Vlaamse premies is de investering op drie tot vijf jaar terugverdiend.
Hierdoor is het navullen van de spouwmuren een erg kostenefficiënte manier om de gevel van een woning te isoleren. Dit alles op voorwaarde uiteraard dat de spouwmuren geschikt zijn voor spouwmuurisolatie én dat de isolatie op een deskundige manier, door een vakman, is uitgevoerd, aldus Bouwunie.

Bouwunie raadt iedereen die de gevel(s) van zijn woning wil isoleren aan om vooraf het advies van een vakman in te winnen die de muren grondig inspecteert en nagaat wat de meest interessante techniek is om ze te isoleren. Is spouwmuurisolatie mogelijk? Is isolatie aan de buitenzijde een betere optie? Of kan deze woning langs de binnenzijde geïsoleerd worden? De gespecialiseerde vakman zoekt het uit. Wat in ieder geval vaststaat, is dat het laten isoleren van de buitenmuren het wooncomfort aanzienlijk verhoogt én flink wat energie bespaart. Deze investering verdient zichzelf dus snel terug.

Bouwunie vraagt Vlaams minister Van den Bossche wel om te zorgen voor voldoende continuïteit in de premies zodat wie wil verbouwen zeker weet welk premiebedrag hij kan krijgen. Tussen het overwegen van een investering en de effectieve uitvoering van de werken, verloopt wel wat tijd en niemand staat graag voor onaangename verrassingen.

Om een beroep te kunnen doen op de spouwmuurisolatiepremie van de Vlaamse netbeheerders moeten de werken uitgevoerd worden door een gekwalificeerde aannemer die bv. over een ATG-certificaat beschikt. Een lijst met aannemers die over zo’n ATG-certificaat beschikken, vindt u op www.energiesparen.be/muurisolatie. U leest er ook meer over de diverse mogelijkheden om bestaande muren te isoleren. Op de website vindt u trouwens ook info over andere energiebesparende werken. Wie op zoek is naar een aannemer om dergelijke werken aan zijn woning te laten uitvoeren, kan er een vinden op de Bouwunie-website www.vinduwaannemer.be. Bouwunie heeft handige folders gemaakt die de leden-bouwbedrijven aan hun klanten kunnen geven met informatie over de diverse premies en de terugverdientijden van energiebesparende werken.

Ook interessant