Isolatie

Spouwmuurisolatie al jaren het populairst

Spouwmuurisolatie al jaren het populairst
solarwebsite.nl
Al sinds vele jaren is spouwmuurisolatie de populairste vorm van isolatie voor particuliere woningeigenaren. Hoe komt dit, en hoe kunt u kiezen voor deze voordelige en efficiënte wijze van isoleren?
Ook in 2014 is spouwmuurisolatie de populairste vorm van isolatie voor woonhuizen. Net als in eerdere jaren kiest ruim 1 op de 3 woningeigenaren die hun huis beter willen isoleren, voor het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie. De website Isolatie-weetjes.nl deed onderzoek onder aanvragers van isolatie-offertes, en concludeerde dat afgelopen jaar bij 34% van de offerte-aanvragen werd gekozen voor spouwmuurisolatie. Andere populaire isolatievormen zijn kruipruimte-isolatie en dakisolatie (beide 18%), maar spouwmuurisolatie blijft er met kop en schouders bovenuit steken. Ook dit jaar zijn soortgelijke percentages waarneembaar. Hoe komt het dat zo vaak wordt gekozen voor spouwmuurisolatie, hoe werkt deze techniek en wat zijn de gemiddelde kosten?

Hoe werkt het?

Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal van buitenaf in de ruimte tussen de twee muren van een woning aangebracht. Deze ruimte van gemiddeld 7 tot 9 centimeter breed wordt ook wel de spouw genoemd, en komt in zeer veel woningen voor. Zolang deze spouw open is, is het vaak een ‘koudebrug’ tussen binnen en buiten; de kou kan makkelijk binnen in huis dringen, en veel binnenshuis opgewekte warmte verlaat het huis via de muren. Bij spouwmuurisolatie worden kleine openingen in de buitenmuur geboord, waardoorheen isolatiemateriaal kan worden ingespoten. Met deze vulling in de spouw van uw muren kan veel beter de warmte in huis worden vastgehouden, wat meer wooncomfort geeft en besparing op uw energie.

Verschillende materialen

Voor spouwmuurisolatie worden verschillende materialen gebruikt. De meest voorkomende materialen zijn steenwol, glaswol, isolatiekorrels en purschuim. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Zo is steenwol extra geluidsisolerend, is glaswol vochtbestendig en purschuim het best ademende materiaal. Een isolatiespecialist kan u het beste adviseren over het isolatiemateriaal dat geschikt is voor uw woning.

Snel terugverdiend

Spouwmuurisolatie dankt zijn populariteit aan de relatief lage kosten en de eenvoud van de klus. U zult er nauwelijks last van hebben als deze klus plaatsvindt, en na hooguit twee dagen is de spouwmuurisolatie een feit. Uitgaande van een gemiddelde prijs voor spouwmuurisolatie van € 15 per vierkante meter, en de forse besparing die u vanaf dat moment op uw stookkosten zult behalen, is deze investering al binnen een aantal jaren terug te verdienen. Daar komt bij dat er in veel gemeentes subsidieregelingen bestaan voor isolatieverbeteringen van woonhuizen. Zorg dus dat u hier altijd naar hebt geïnformeerd als u kiest voor spouwmuurisolatie - het kan uw investering nog beter haalbaar maken.

Is uw woning geschikt?

Zoals de naam al zegt, is een vereiste voor uw woning dat er sprake is van een spouwmuur. Met name bij vooroorlogse huizen is dit niet het geval, spouwmuren zijn een bouwkundig fenomeen dat pas na die tijd zijn intrede deed. Een spouwmuur is vaak te herkennen aan een bepaalde dikte (minimaal 24 centimeter), en het feit dat alleen de lange kant van de bakstenen zichtbaar is. De aanwezigheid van een spouw is meteen ook de enige belangrijke vereiste, verder is spouwmuurisolatie eenvoudig en veelzijdig in te zetten. Twijfelt u over de eigenschappen van een muur? Laat hier dan eens een specialist naar kijken. Na zijn advies weet u meteen waar u aan toe bent.

Alternatieven voor spouwmuurisolatie

Het kan zijn dat uw woning niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. In dat geval kunt u ervoor kiezen om isolatie aan de buiten- of binnenzijde van de muren aan te brengen. Dit laatste is de meest gecompliceerde ingreep, het meest voor de hand liggende alternatief is daarom isolatie aan de buitenzijde. Er wordt dan in feite een extra muur aan de buitenkant geplaatst, die vocht en kou beter buiten kan houden, zodat het binnenklimaat van de woning erop vooruit gaat. Uiteindelijk geldt voor elke vorm van isolatie van uw woning dat u niet alleen uw portemonnee en het milieu een stapje verder helpt, maar voor uzelf ook een aangenamer leefklimaat binnenshuis creëert.

Ook interessant